Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Timothy Ferris

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
ISTORIA SERVICIILOR
SECRETE ROMANESTI
COLECTIA HARVARD
BUSINESS REVIEW
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii vol. 2. Anchetele, Canalul si Persecutia
Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii vol. 2. Anchetele, Canalul si Persecutia
Editura: Agnos
Data aparitiei: 2015
Numar de pagini: 296
Autor(i): Florian Bichir, Romeo Petrasciuc, Raluca Toderel
Editura: Agnos
Colectia: Sfintii Parinti in arhivele securitatii

Iata, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, s-a ajuns la cel de-al doilea volum dedicat suferintelor Parintelui Arsenie Boca, Sfântul Ardealului.

Primul volum, realizat ca si acesta, în colaborare în urma unui protocol cu Consiliul National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS), Parintele Arsenie Boca în Arhivele Securitatii (1940-1949) , a cunoscut un succes ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii vol. 2. Anchetele, Canalul si Persecutia

Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii vol. 2. Anchetele, Canalul si Persecutia

Iata, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, s-a ajuns la cel de-al doilea volum dedicat suferintelor Parintelui Arsenie Boca, Sfântul Ardealului.

Primul volum, realizat ca si acesta, în colaborare în urma unui protocol cu Consiliul National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS), Parintele Arsenie Boca în Arhivele Securitatii (1940-1949) , a cunoscut un succes remarcabil.

Nu doar de piata, ci si prin aprecieri deosebite din partea lumii academice si intelectuale din România.

Motivul este unul singur. Pentru prima oara se publica integral dosarul de securitate al Parintelui Arsenie Boca (cu toate numele sale adiacente cu care apare în dosarele de urmarire: Arsenie Boca, Arsenie Boca Zian, Boka Zian, Zian Valean sau Boca Valean Zian, lucru care a scapat numerosilor editori sau autori).

O cercetare academica nu se poate face decât studiind documentele în integralitatea lor!

Nadajduim ca ultimul volum, cel de-al treilea, privind ultima perioada din viata - Bucuresti - Draganescu - Sinaia (1960-1989) - sa apara cât de curând.

Ultimul volum, care va cuprinde si un indice de nume, reprezinta urmarirea pas cu pas a Parintelui de catre Securitate. Pentru a avea o mica imagine asupra filajului, dar si asupra retelei informative tesute în jurul Parintelui Arsenie Boca, trebuie spus ca ultima delatiune din dosar dateaza din data de 28 septembrie 1989, dupa ce Parintele Boca suferise un infarct. Securitatea te veghea pâna la moarte!..

Daca primul volum a fost unul al hartuirii, al primelor încercari, acesta este unul al suferintei, al perioadei în care Parintele trece prin arestari repetate si printr-o crunta experienta la Canal.

Asa cum am notat si în prima prefata, Parintele Arsenie Boca a fost retinut de autoritatile comuniste pentru prima oara - din excesul de zel al proaspatului ministru al Cultelor, Constantin Burducea - la Râmnicu Vâlcea, în 17 iulie 1945 dus la Bucuresti si eliberat în 30 iulie 1945, pentru ca nu i s-a gasit nicio vina. Apoi a fost arestat în 14 mai 1948, pentru vina de a-i fi ajutat crestineste cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. Atât pentru aceste banuieli, cât si datorita notorietatii sale printre credinciosii crestibni, este schingiuit o luna si jumatate, silit sa dea repetate declaratii, fiind apoi eliberat.

De data aceasta, din 1950, va trece într-o alta etapa a vietii întru Hristos, mult mai cumplita. Nu vreau sa rapesc cititorilor curiozitatea (pentru ca nu pot spune bucuria) de a parcurge aceste pagini tulburatoare fara a face o mica trecere în revista, cronologica, a suferintelor Parintelui Arsenie Boca. Fara de care mormanul de documente ale acestui volum monumental nu poate fi înteles pe de-a-ntregul.

În 1949 Parintele Arsenie Boca este descris de autoritatile comuniste drept un "fanatic religios" care, "atribuindu-si rolul de facator de minuni, rapeste pretiosul timp al taranilor chiar de la munca câmpului cu mârsavele lui minciuni, cu care duce în eroare acei tarani naivi". Conform raportului facut de Biroul de Securitate Hateg si înaintat Serviciului Judetean Deva în 4 iulie 1950, Parintele Arsenie avea o "atitudine dusmanoasa fata de regim", îi "instruia" pe calugarii din manasire sa defaime regimul, "în special fata de tineretul din jur"; primea diferite produse "pentru ca vindeca oamenii"; si-a "vândut" fotografia "cu suma de 200 de lei" si a adapostit "un calugar timp de 9 luni, care a fost condamnat la 7 ani temnita grea", care, dupa descoperirea acestuia de catre organele de securitate, a fost încurajat "sa dispara". În concluzie, sublocotenentul de securitate Uifalvi Alexandru propunea ca Parintele "sa fie încadrat în U.M. (Unitate de Munca, n.n.), fiind un dusman activ al regimului actual si clasei muncitoare". Securitatea Bucuresti a întocmit si ea un referat în 2 iunie 1950, în care erau reluate toate informatiile strânse pâna atunci de organele represive.

Se reia - Doamne, a câta oara! - falsa idee si teorie ca Parintele "a facut parte din Miscarea Legionara" când era la Sâmbata, ca a fost mutat la Prislop, ca este un "om sfânt si ar face minuni". În plus, îngrijorati, ofiterii de securitate notau ca: "se constata afluenta populatiei din ce în ce mai mare" care mergea la manastire si faptul ca Parintele duce "o propaganda mistica religioasa, în sensul ca ar dispune de puteri supraomenesti".

În urma acestei stari de lucruri, la Prislop, "s-a creat o atmosfera asemanatoare cu aceea a lui Petrache Lupu, însa într-o masura mai mica". În final, ofiterul de Securitate propunea: "încadrarea de urgenta în U. M. (Unitate de Munca, n.n.) pe timp de doi ani a arhimandritului Boca Arsenie, staret al manastirii Prislop-Hunedoara. A se comunica CC al PMR ca s-au luat masurile necesare ca activitatea sus-numitului sa înceteze".

Evident, Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român atâta astepta. E de la sine înteles care a fost decizia... La 10 ianuarie 1951, printr-o adresa a Securitatii Sibiu, colonelul Gavril Birtas ordona arestarea Parintelui Boca. Acesta trebuia sa fie "înaintat (cu dosar individual tip" la Centrul de Triere al UM (Unitatii de Munca, n.n.), întrucât cel în cauza prin decizia MAI, nr. 150 din 14 octombrie 1950, a fost încadrat în U.M. (Unitate de Munca, n.n.) pe timp de 12 luni". La 16 ianuarie 1951, Parintele Arsenie era înaintat centrului de triere al Unitatilor de Munca din comuna Tudor Vladimirescu, judetul Ilfov.

Motivele oficiale ale arestarii administrative a Parintelui Arsenie Boca au fost: "sus numitul înainte de 23 august a facut parte din Miscarea Legionara; dupa aceasta data, cu ocazia predicilor pe care le tinea în biserica a instigat populatia împotriva regimului democrat popular. De asemenea, mai rezulta ca în anul 1947 a gazduit la manastirea Prislop (sic!) pe legionarul Glatcov Grigore, care era urmarit de organele de stat. Pentru faptele enumerate mai sus a fost încadrat în CM (Colonie de Munca, n.n.) pe timp de 12 luni, conform deciziei MAI, nr. 150 din 14 octombrie 1950 si a fost pus în libertate la 19 martie 1952, prin expirarea pedepsei".

Arestarea Parintelui Boca s-a produs în noaptea de 15-16 ianuarie 1951, orele 5 dimineata. Parintele Arsenie Boca a ajuns la Canal. Date despre aceasta perioada sunt extrem de putine, dupa cum afirma si istoricii George Enache si Adrian Nicolae Petcu, autorii singurului studiu cu pretentii academie despre Parintele Arsenie Boca: Parintele Arsenie Boca în atentia politiei politice , Ed. Partener, Galati, 2009.

Sfântul Ardealului se întoarce acasa, la manastirea Prislop, în 3 aprilie 1952, iar dupa cum a descoperit parintele profesor Mihai Sasaujan, îi scrie episcopului sau: "De Buna Vestire, cu ajutorul lui Dumnezeu, am ajuns, acasa, la Prislop: sanatos, mult folosit si tot atâta de senin. Bucuria n-are multe vorbe, de aceea, dimpreuna cu obstea, V-o împartasim asa cum e: cu recunostinta si smerita metanie, pentru ca, faceti parte, în toate privintele din motivele ei. Am aflat ca, dupa Pasti veniti la noi. Va asteptam, asa cum vechii crestini îsi asteptau Parintii. Dar, pe lânga motivul stravechiu mai e si unul local, mai nou: îndeplinirea ultimelor forme în conducerea obstei de aici, ceea ce-mi va asigura si mie ragazul preocuparii si de ceilalti talanti ce-i am, cu care înca n-am lucrat nimic pentru Iisus".

Parintele Arsenie Boca va fi imediat încadrat informativ, iar anexele va vor demonstra cu prisos acest lucru. Se pare înca ca acest lucru nu a fost suficient, pentru ca s-a ordonat din nou arestarea Parintelui. Retinerea monahului s-a produs la 20 septembrie 1955, în baza unui mandat eliberat de Procuratura Militara Timisoara, abia la 24 septembrie, pentru pedeapsa prevazuta de art. 228, combinat cu art. 209 (omisiune de denunt). A fost trimis în arestul Securitatii Timis, apoi, de la 11 noembrie, în penitenciarul Timisoara. Mandatul de arestare a fost prelungit permanent de catre procurata în vederea desfasurarii anchetei penale, pâna în 8 decembrie 1955. La 9 decembrie Parintele era la Jilava, pentru ca la 21 decembrie 1955 sa fie internat în penitenciarul Oradea.

În 7 aprilie 1956, Parintele Arsenie Boca era eliberat din penitenciarul oradea în baza unei "dispozitii" a Tribunalului militar Oradea, ca "prevenit", deci nu suferise nicio condamnare sau decizie administrativa, anuntând ca se va întoarce la manastirea Prislop.

În timpul anchetei, Parintele a fost interogat pentru unele legaturi cu legionarii amintiti în ancheta din 1948, despre relatiile cu Antonie Plamadeala si Nicolae Bordasiu, Nichifor DCrainic, principesa Ileana si unii "profesori legonari". Astfel spus, anchetatorii au încercat sa-l determine pe Parintele Arsenie boca sa "recunoasca" activitatea în cadrul Miscarii Legionare. Aceeasi marota a legionarismului, desi aceasta fusese infirmata înca de pe vremea regimului Maresalului Ion Antonescu, dupa cum am aratat în primul volum. Parintele a afirmat foarte clar: "Precizez ca eu nu m-am încadrat în organizatia legionara si nici nu mi s-au facut propuneri în acest sens".

Neobosita, Securitatea va deschide în 1958 un alt dosar de urmarire a Parintelui hartuit: "Dosar de actiune informativa individuala asupra calugarului Boca Zian Arsenie de la manastirea Prislop".

Initiativa a fost tardiva, deoarece conform prevederilor noului regulament monahal, impus de Departamentul Cultelor în decembrie 1958, vietuitorii de la Prislop au fost obligati sa paraseasca monahismul, iar manastirea a fost închisa.

În locul celebrei manastiri avea sa se instaleze un camin de batrâni, pâna în 1976, anul în care s-a reînceput slujirea lui Dumnezeu prin ruga monahilor.

Drama Parintelui avea sa continue. În mai 1959, prin actul Episcopiei Aradului, nr. 2407/1959, Parintele Arsenie Boca este îndepartat din manastire, iar maicile sunt obligate "sa intre în lume". Fara a fi caterisit, i se interzice sa mai slujeasca si chiar sa mai poarte haina mnahala. Este angajat la Biserica Sfântul Elefterie din Bucuresti, ca pictor secund pe lânga mesterul Vasile Rudeanu. Abia în 1961 este angajat la Atelierul de Pictura al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor. Începea un alt capitol zguduitor din viata Parintelui Arsenie Boca...

În încheiere, tin sa le multumesc atât colegilor din Colegiul CNSAS, cât si întregii echipe CNSAS: de la Arhiva Centrala, Arhiva Popesti-Leordeni, Cercetare, Investigatii, pâna la aparatul tehnic. Nu pot sa-l uit pe editorul Romeo Petrasiuc, cercetator extern al CNSAS, si nici pe Raluca Toderel, sufletul acestui proiect, colegii mei în aceasta isprava. Deopotriva, un gând de gratitudine se îndreapta si spre toti cei care au scris sau l-au marturisit pe Parintele Arsenie Boca. Sa ne fie tuturor spre folos!

Dr. Florian Bichir membru al Colegiului CNSAS

Ce parere ai despre cartea "Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii vol. 2. Anchetele, Canalul si Persecutia" ?

Cine a cumparat Parintele Arsenie Boca in Arhivele Securitatii vol. 2. Anchetele, Canalul si Persecutia, a mai cumparat si:
Cele patru legaminte. Ghid practic pentru redobandirea libertatii personale
Don Miguel Ruiz
Dragoste si trezire. Psihologia sacra a cuplului
John Welwood
Indragostita de un inger
Federica Bosco
Ma joc si invat. Activitati practice pentru 6 - 9 ani
Diana Rotaru
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE