Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Cum sa scapi de burta in 10 zile

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
OFERTE SPECIALE,
COLECTII, PACHETE
O CALATORIE SPRE
CENTRUL FIINTEI UMANE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Omul din scrisori. Mihai Eminescu
-20
Omul din scrisori. Mihai Eminescu
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2009
Numar de pagini: 172
Autor(i): Dan C. Mihailescu
Editura: Humanitas
Colectia:

Dan C. Mihailescu scrie: „Nici patrundere directa pe usa de onoare, dar nici strecurare cvasilicita pe scara de serviciu a jurnalului, opera epistolara este adesea o deghizare mai credibila, mai - instinctiv - sincera a eului decât celelalte doua. Ca e scrisa în camizol sau redingota, în pat, pe coltul ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Omul din scrisori. Mihai Eminescu

Omul din scrisori. Mihai Eminescu

Dan C. Mihailescu scrie: „Nici patrundere directa pe usa de onoare, dar nici strecurare cvasilicita pe scara de serviciu a jurnalului, opera epistolara este adesea o deghizare mai credibila, mai - instinctiv - sincera a eului decât celelalte doua. Ca e scrisa în camizol sau redingota, în pat, pe coltul scrinului, la cancelarie, în hamac, pe plaja, în holul hotelului sau într-o poiana însorita, pe patura în padure, în budoar, la cazarma ori pe patul de spital, scrisoarea face buna medie(re) între oglindirea necrutatoare, cruda si nuda, a jurnalului si travestiul oficial al operei publice. Este un interstitiu, un limb, spatiu filtrant al extremelor, care estompeaza, dar nu falsifica, nuanteaza fara sa malformeze... prea mult.

Nu studii de specialitate istorico-socio-literara am de gând sa fac. Ca gazetar, nu am stofa de erudit si nu am de gând sa-mi croiesc un frac pentru lucrul în gradina. Nu istoria, nu istoriile ma intereseaza, ci firea omului, asa cum se înfatiseaza ea în scrisul faptuit exclusiv pentru (un) celalalt. Lucru pentru patru ochi, scrisoarea sta, cum spuneam, la mijloc, legatura între doua suflete. Daca în jurnal te oglindesti mai mult sau mai putin narcisiac, compensator sau razbunator (cu sau fara gândul la cititorii posteritatii), în scrisori esti obligat sa respecti regulile jocului în doi.

Mi-am gasit o vizuina literara, un refugiu sufletesc, o evadare mentala scormonind în jarul iubirii dintre Mihai si Veronica si încercând sa vad în ce masura se plia expeditorul Eminescu pe specificul destinatarilor sai."

[......]

Mihai Eminescu scria: Un lucru stiu si voi hotarât: sa fii a mea si pentru totdeauna. Nici nu îmi pot închipui alta viata decât în apropierea ta si numai sub conditia aceasta voi în genere sa traiesc” (10 septembrie 1879)

„… tu simti din scrisorile mele ca nu-mi sunt boii acasa, cum se zice, ca nu sunt în toata firea. Aceasta oboseala sufleteasca ma face adeseori sa nu stiu ce sa scriu (…). «Timpul» m-a stricat în realitate cu toata lumea: sunt un om urât si temut - fara nici un folos du reste. Dac-ai fost blânda pentru mine în timpi când ai fi putut sa fii mai aspra, nu fii (sic) acuma, când far-de vina mii de suferinti ma împresoara” ( iulie 1882 )

"....eu, pentru a scrie o epistola, trebuie sa am o dispozitiune deosebit de usoara, nepotrivita oarecum cu caracterul meu, si o asemenea dispozitiune nu mi se-ntâmpla s-o am decât foarte rar (...) scrisorile înseamna la mine punctele lucii în cari sunt de o comunicativitate neobicinuita (catre Iacob Negruzzi în februarie 1871)

[.....]

Ca sa ma vindec de mizeria prezentului, m-am hotarât sa recobor cu delicii în veacul 19 si sa încep o serie de cartulii (nu savante, ci accesibil-expozitive) despre fiinta epistolara a scriitorului român. (Dan C. Mihailescu)
Carti scrise de acelasi autor:
Dan C. Mihailescu - De la coroana regala la Cercul Polar (apare in curand - solicita acest produs)
Dan C. Mihailescu - Despre Cioran si fascinatia nebuniei (apare in curand - solicita acest produs)
Dan C. Mihailescu - Omul din scrisori. Mihai Eminescu (apare in curand - solicita acest produs)
Dan C. Mihailescu - Cartile care ne-au facut oameni
Dan C. Mihailescu - I.L. Caragiale si caligrafia placerii. Despre eul din scrisori (apare in curand - solicita acest produs)
Dan C. Mihailescu - Si asa mai departe (apare in curand - solicita acest produs)
Dan C. Mihailescu - Oare chiar m-am intors de la Athos (apare in curand - solicita acest produs)
Dan C. Mihailescu - Ce mi se-ntampla. Jurnal piezis
Dan C. Mihailescu - Castelul, biblioteca, puscaria. Trei vami ale feminitatii exemplare
Dan C. Mihailescu - Despre nerabdarea de a fi rabdator (apare in curand - solicita acest produs)
Dan C. Mihailescu - Cartea simturilor
Dan C. Mihailescu - Placeri vinovate si datorii implinite. 12 confesiuni

Ce parere ai despre cartea "Omul din scrisori. Mihai Eminescu" ?

Cine a cumparat Omul din scrisori. Mihai Eminescu, a mai cumparat si:
Bucurestii lui Mazar Pasa
Emanuel Badescu
Abecedar in versuri. Carte de colorat
Costel Postolache, Ruxandra Romanciuc, Razvan Bucur
Lucrezia Borgia. Pacate din iubire
Jean Plaidy
Uniunea Europeana sau Marea amagire. Istoria secreta a constructiei europene
Christopher Booker, Richard North
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE