CARTI »
Istorie »
O istorie mondiala a comunismului. Volumul II. Cand moare corul. Victimele O istorie mondiala a comunismului. Volumul II. Cand moare corul. Victimele
„Da, am împuscat, împuscam si vom continua sa împuscam cât va fi nevoie!“ — Che Guevara la tribuna ONU în decembrie 1964„În timpul batailor sau al electrocutarilor, tipatul este interzis.“ — Regulamentul închisorii S-21
„Cadavrele au utilitatea lor, îngrasa pamântul.“ — Mao
„Am batut, batem si o sa mai batem. Procurorul nu are nimic de spus. E treaba noastra.“ — Stanisław Radkiewicz, ministrul polonez al securitatii publice
„Din respect fata de victime avem datoria de a nu uita ce a însemnat cu adevarat noaptea totalitara comunista.
Sacrificiul pe care l-au facut acei oameni, de toate vârstele, de toate conditiile, de toate nationalitatile, depaseste orice capacitate de întelegere.
Victimele sunt adevaratul chip al acelor regimuri care au purtat – ceva nemaivazut în istoria omenirii – un razboi civil permanent împotriva propriilor popoare.
Toti acei oameni au suferit aceeasi soarta, dar fiecare si-a dus crucea singur si nestiut, si fiecare si-a murit moartea într-o singuratate fara sfârsit.
Noi, omenirea întreaga, avem datoria morala de a le pastra memoria, indiferent daca am cunoscut la rându-ne regimurile fara de lege, daca le-am fost complici, cu gândul sau cu fapta, sau daca am închis ochii si nu ne-am lasat atinsi de tragedia care se desfasura în vecinatatea noastra.
Victimele comunismului reprezinta constiinta noastra vinovata.“
– THIERRY WOLTON
„Parlamentul European reaminteste ca regimurile naziste si comuniste au comis genocid si crime în masa si au recurs la deportari, cauzând în secolul XX pierderi de vieti omenesti si privari de libertate la o scara nemaivazuta în istoria omenirii; condamna în termenii cei mai categorici actele de agresiune, crimele împotriva umanitatii si încalcarile în masa ale drepturilor omului comise de regimurile totalitare nazist, comunist si de alte regimuri totalitare.“
– Rezolutia Parlamentului European din 19 septembrie 2019
„O istorie mondiala a comunismului e un pic prea anticomunista… Cel de-al doilea volum, dedicat cortegiului de victime, reda cu mare acuitate crimele barbare, desi anumite pasaje sunt revoltatoare.“
– L’Obs
Carte recompensata cu Premiul Jan Michalski (Elvetia, 2017) si Premiul Aujourd’hui (Franta, 2018)