Morala si Dogma ritului scotian vechi
Morala si Dogma Ritului scotian vechi si acceptat al francmasoneriei a fost vreme de un secol cartea cea mai respectata in masonerie. Si aceasta pentru ca autorul, cu o eruditie remarcabila si o profunda experienta in ordin, a cautat sa sistematizeze ritualul punandu-l in acord cu vechile misterii, si sa redea simbolurilor intelesurile primare, dezbarandu-le de adausurile moderne.
Remarcabile pentru epoca in care a fost redactata lucrarea sunt conceptiile lui Albert Pike asupra relatiilor individului cu organizatiile (statul, biserica), precum si modernitatea teoriilor referitoare la actul de guvernare si la drepturilor cetatenesti intr-o societate bazata pe principiile legii. Autorul analizeaza toate aceste aspecte la nivelul celor treizeci si doua de grade apartinand Ritualului scotian. Pentru editia prezenta au fost retinute numai primele trei grade (Ucenic, Calfa, Maistru). Acestora Pike le-a dedicat cel mai larg spatiu in lucrarea sa, socotind pe buna dreptate ca ele recompun istoria simbolica a omului.
Cuprins
Conceptia lui Albert Pike asupra masoneriei
Filosofia masoneriei asa cum este formulata in opera lui Albert Pike (Prelegerea lui Roscoe Pound) 13
1. Albert Pike, omul 14
2. Epoca lui Albert Pike18
3. Filosofia masonica a lui Albert Pike 22
O interpretare spirituala a lucrarii esoterice a lojii masonice; o analiza a simbolurilor celor trei grade descrise de Albert Pike (Prelegerea lui George H. Steinmetz) 31
I. Introducere 31
II. Masonerie - Religie 37
III. Stiinta mentala 45
IV. Evolutia 54
V. Doctrina secreta 59
Morala si Dogma Ritualului scotian vechi si acceptat al masoneriei 67
I. Ucenic 71
II. Calfa (Companion) 99
III. Maistru 161
Anexa 219