Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Fantanile tacerii

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Mihail Sebastian. Opere vol. 1 si 2. Romane. Teatru, 2 volume
Mihail Sebastian. Opere vol. 1 si 2. Romane. Teatru, 2 volume
Editura: Fundatia Nationala
Numar de volume: 2 volume, editie de lux
Autor(i): Mihail Sebastian
Editura: Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta
Colectia: Opere Fundamentale

Pentru Mihail Sebastian lumea pare facuta numai din femei, iar femeile par facute numai din dragoste!

Mihail Sebastian - Opere, editie de lux in 2 volume

Volumul 1: Femei, Orasul cu salcami, Accidentul, Jocul de-a vacanta, Steaua fara nume, Insula

Volumul 2: Ultima ora, Nopti fara luna, Potopul, Deschiderea stagiunii, Cum am devenit ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » Mihail Sebastian. Opere vol. 1 si 2. Romane. Teatru, 2 volume

Mihail Sebastian. Opere vol. 1 si 2. Romane. Teatru, 2 volume

Pentru Mihail Sebastian lumea pare facuta numai din femei, iar femeile par facute numai din dragoste!

Mihail Sebastian - Opere, editie de lux in 2 volume

Volumul 1: Femei, Orasul cu salcami, Accidentul, Jocul de-a vacanta, Steaua fara nume, Insula

Volumul 2: Ultima ora, Nopti fara luna, Potopul, Deschiderea stagiunii, Cum am devenit huligan, De doua mii de ani, Fragmente dintr-un carnet gasit.

Fenomenul receptarii lui Sebastian a fost unul dintre cele mai spectaculoase, atat in timpul vietii scriitorului, cat si in posteritate. Scandalul generat de prefata lui Nae lonescu la De doua mii de ani (1934) a facut ca autorul, discret plasat pana atunci pe scena literara, unde se impusese mai ales prin foiletoane critice, sa ajunga brusc in centrul atentiei.

Capriciile istoriei nu l-au putut impiedica pe Sebastian sa obtina succes si ca dramaturg, inca din timpul vietii.

Dupa moartea sa prematura intr-un accident, in 1945, la nici 38 de ani, ramane in atentia publicului mai ales ca autor de teatru.

Opere. Volumul 1

Fragmente dintr-un carnet gasit

Este o carte in miniatura. S-ar fi putut numi Jurnalul inchipuit al unui francez, in traducere imaginara. Sub masca unui je-eu conturat intr-un carnet gasit, pasamite, pe Podul Mirabeau se afla acelasi Sebastian pe care il stim din jurnalul sau fara masca.

Adica un om care poate spune linistit: „Am vorbit cu sinceritate. N-am ascuns. N-am trisat.“ Este o carte care se sfarseste brusc. Ca un jurnal si ca viata. Este o carte cu sclipiri si amoruri fugare, pentru cei care iubesc clipa. Este o carte cu formulari memorabile, rostite in treacat, pentru cei care isi pun intrebari. O carte pentru cei care-l iubesc pe Mihail Sebastian.

Observatia criticului: Veti gasi, in acest volumas matur al unui Sebastian foarte tanar, multe dintre obsesiile generatiei lui, „eliadesti“: preocuparea pentru experienta, pentru autenticitate, pentru eros, un vag misoginism, exercitiul autoscopiei. Dar toate acestea lasa in pagina o umbra de tristete calda, iar aceasta umbra ii apartine numai lui Sebastian.

Femei

Pentru un barbat tanar lumea pare facuta numai din femei, iar femeile par facute numai din dragoste. In patru nuvele distincte, sase femei reprezinta ipostazele erotismului feminin din lume.

Ingeniozitatea acestui roman tine de distributie: Stefan Valeriu, un tanar medic si diplomat, singura veriga de legatura intre cele patru proze, este plasat in roluri cu pondere extrem de diferita. In prima nuvela, Renee, Marthe, Odette, este protagonist si descopera simultan trei varste ale feminitatii, trei moduri de a fi indragostit. In cea de-a doua, Emilie, este simplu martor si medic.

In a treia proza, Maria, este destinatarul scrisorii unei femei (o alta doamna T.), asadar vocea lui tace, pentru ca in ultimul text, Arabela, sa redevina protagonist si sa ajunga pe o scena adevarata.

De cate ori concretizezi o varianta a vietii, renunti la celelalte, pe care de cele mai multe ori le regreti. Si de cate ori regreti o optiune, iti imaginezi, ca unul dintre personaje, ca „asta poate dezorganiza universul“.

Sfatul criticului: Daca ati ezitat vreodata la o raspantie a vietii, cititi cartea. Ea da un reconfortant sentiment al relativitatii alegerilor in viata. Puteti incepe cu oricare dintre proze, cu numele care va atrage cel mai mult.

De doua mii de ani

Reperele originalitatii prezentului volum sunt de cautat in armonizarea recesiva a partilor care il compun, in stradania productiva a dialogului - aspru cateodata, amar de foarte multe ori -, in disciplina intelectuala care il plamadeste intr-un tot.

Cum am devenit huligan

As fi vrut sa ascult mai întâi toate vocile ce au de spus sau de tipat ceva, pentru a le raspunde o data tuturor. Îmi pare rau, dar ar fi sa astept prea mult.

Mi-au trebuit aproape patru ani pentru a scrie aceasta hulita carte. Nu pot pierde alti patru pentru a-i citi comentariile. De altminteri, cred ca ce a fost de spus s-a spus si ca, de aici încolo, nu mai e loc decât pentru variatii verbale asupra acelorasi chestii, vânturate în primele cinci luni cu atâta nobila pasiune intelectuala. Mai ramân probabil câteva racnete de pus la punct si nu ma îndoiesc de succesul lor.

În esenta însa, problemele (se va vedea ce "esenta" si ce"probleme") au fost formulate. Este poate timpul sa cobor în mijlocul lor."

(Mihail Sebastian)

Orasul cu salcami

Orasul cu salcami Fiica unor burghezi din provincie adepti ai unei educatii stricate, Adriana Dunea isi traieste cu spaima si delicii trecerea de la adolescenta la tinerete, cu toate transformarile fizice, psihice si comportamentale pe care le presupune maturizarea.

Povestea tinerei este cu atat mai interesanta cu cat aceste transformari sunt prezentate din perspectiva lui Gelu, tanarul care se indragosteste iremediabil de ea si alaturi de care descopera iubirea inocenta, apoi din ce in ce mai pasionala si tulburatoare.

Plecata in Bucuresti, Adriana, acum o tanara frumoasa, insa capricioasa ca un copil rasfatat, va ajunge sa califice viata de provincie drept plictisitoare si fara culoare, la fel cum i se pare si relatia cu Gelu, in ciuda sentimentelor pe care le nutreste pentru el.

Accidentul
"Accidentul" are într-adevar calitatile unei scrieri mature, nu contine nici o stridenta ?i e compus irepro?abil. Ca in opera dramatica insa, limpezirea, ordonarea se realizeaza cu pretul scaderii sensibile de acuitate problematica.

"Accidentul" e un roman psihologic ?i totodata sportiv. Zapezile carpatine ?i placerile schiului sînt celebrate cu netagaduit talent. E remarcabila -cum nota G. Calinescu- sugestia extraordinara de "alb" exaltant a cartii.

Deschiderea stagiunii

Opere volumul 2. Teatru

Jocul de-a vacanta

"Un grup de oameni cu visuri modeste (un intelectual sarac, o fata simpla, un functionar umil, un licean corigent la matematica, un maior în retragere) rup pentru o luna - luna lor de concediu - orice legatura cu societatea, cu lumea. În pensiunea izolata pe care o locuiesc, ei taie firul telefonului si opresc venirea postei.

Jocul de-a vacantta începe frumos. Eliberatti de apasarea condittiei lor sociale, locatarii vilei Weber cunosc farmecul întaritor al demnitattii omenesti, nesupusa umilinttelor unei lumi în care banul înlocuieste onoarea.

În acest climat înfloreste dragostea lui Bogoiu, stefan si Jeff pentru Corina, dragoste care exprima setea de puritate a fiecaruia. Corina, cu frumusettea sa fireasca, cu vorba ei calda, se suprapune idealului unei fericiri simple, odihnitoare, la care râvnesc acesti oameni obositti - unii dintre ei prematur - de o viatta lipsita de orizonturi.

Jocul se termina apoi trist. Corina, Stefan, Bogoiu si ceilaltti trebuie sa plece înapoi în viatta." (Vicu Mândra)

Steaua fara nume

In gara unui orasel linistit, de pe Valea Prahovei este coborata fortat o tanara gasita fara bilet, Mona. Ea este adapostita pentru o noapte in locuinta sa de catre un tanar profesor), timp in care intre cei doi se va naste o relatie afectiva.

Dupa plecarea ei, totul revine la normal, iar pe cer a ramas o constelatie ce-i poarta numele.

Insula

Ultima ora

Un profesor aflat într-o cautare romantica, pe urmele lui Alexandru Macedon, nimereste în jungla presei românesti interbelice. Prin ciocnirea dintre doua lumi diametral opuse, Mihail Sebastian reuseste sa construiasca o satira plina de verva. O cuceritoare poveste de dragoste, în mijlocul unei lumi fara scrupule, nu foarte diferita de cea în care traim.

Puternicul om de afaceri Grigore Bucsan pregateste o mare lovitura financiara în domeniul cerealelor. Pentru a-si atinge scopul corupe ministrii, mituieste ziaristi, mânuieste destine. Întâmplator însa îsi intersecteaza traiectoria sociala cu modestul, cinstitul si visatorul profesor de istorie Alexandru Andronic, fascinat nu de bani, nu de putere ci de... Alexandru Macedon.

Ce alt final decât o adevarata “lovitura de teatru” poate avea o asemenea întâlnire, când între cei doi intervine si o femeie frumoasa?

Nopti fara luna

Potopul

corespondenta

 

Fenomenul receptarii lui Sebastian a fost unul dintre cele mai spectaculoase, atat in timpul vietii scriitorului, cat si in posteritate. Scandalul generat de prefata lui Nae lonescu la De doua mii de ani (1934) a facut ca autorul, discret plasat pana atunci pe scena literara, unde se impusese mai ales prin foiletoane critice, sa ajunga brusc in centrul atentiei.

Capriciile istoriei nu l-au putut impiedica pe Sebastian sa obtina succes si ca dramaturg, inca din timpul vietii.

Dupa moartea sa prematura intr-un accident, in 1945, la nici 38 de ani, ramane in atentia publicului mai ales ca autor de teatru. Piesele i se mai joaca din cand in cand, dar tinerii il ignora. Atat criticul, cat si romancierul intra in umbra pentru o jumatate de secol, pana cand, in 1996 (anul publicarii Jurnalului sau din perioada 1935-1944), se redesteapta interesul cititorilor pentru tot ce a scris Mihail Sebastian.

Ce parere ai despre cartea "Mihail Sebastian. Opere vol. 1 si 2. Romane. Teatru, 2 volume" ?

Cine a cumparat Mihail Sebastian. Opere vol. 1 si 2. Romane. Teatru, 2 volume, a mai cumparat si:
Povestea lui Rhett Butler
Donald McCaig
Imperiul in Oglinda
Didier Chaudet
Rusia ameninta oare Occidentul
Jean-Sylvestre Mongrenier
Un mileniu de arta la Dunarea de Jos. Anii 400-1400
Razvan Theodorescu
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE