Medicina lenta. Calea spre vindecare
?n zilele noastre ne imaginam corpul uman ca o colectie de masinarii: creierul este computerul, inima este o pompa, rinichiul ? un dispozitiv de filtrare.Chiar si celulele care ne formeaza corpul sunt imaginate ca niste masinarii.
Celula este o fabrica, iar mitocondriile ei sunt centrala electrica, nucleul este computerul contin?nd codul ADN. Boala este o defectiune mecanica, iar medicul este un mecanic a carui sarcina este de a gasi ce e defect si sa repare sau sa ?nlocuiasca.
Pentru a ajunge sa ?nteleaga si sa descopere medicina lenta, Victoria Sweet a excelat ?n medicina rapida. ?n perioada ?n care a lucrat ca medic, ?serviciile de asistenta medicala? au ?nlocuit medicina, ?furnizorii? au ?nceput sa se uite ?n laptop mai mult dec?t la pacientii lor si costurile au continuat sa creasca, ?ntr-o cursa feroce pentru obtinerea eficientei.
Si totusi, acea solutie pe care o tot rateaza economistii si arhitectii politicilor este uimitor de simpla.
Medicina de buna calitate are nevoie de mai mult dec?t o tehnologie miraculoasa; are nevoie de timp ? timp sa raspunda corpului asa cum raspunde si informatiilor, timp sa gaseasca diagnosticul corect si tratamentul potrivit.
Sweet relateaza ?nt?mplari memorabile despre profesori, medici, asistente si pacienti, dar si momentele ?n care a practicat medicina lenta, pentru care a fost deopotriva pionier si model inspirational.
Medicina lenta ne ajuta sa ?ntelegem ca medicina este deopotriva un mestesug, o arta si o stiinta. Ea functioneaza la nivel relational, personal si chiar spiritual. De citit de catre orice medic si pacient.