Manastirea si microscopul
Intr-o societate care evolueaza catre o cat mai mare deschidere si toleranta, spiritualitatea si stiinta conlucreaza pentru a ne oferi o viziune completa asupra adevarului, in care stiinta ofera instrumente acolo unde spiritualitatea adauga sens
Cartea pe care o tineti in mana este o marturie a unui dialog fructuos intre cele doua perspective, in care se dovedeste ca budismul poate fi inteles de o minte stiintifica, iar stiinta realizeaza ca intrebarile cu care opereaza actual au patruns deja in domeniul spiritualitatii.
In 2013, cu ocazia unei intrevederi istorice care a avut loc intr-o manastire tibetana din sudul Indiei, Dalai Lama s-a intalnit cu oameni de stiinta de top, filosofi si calugari pentru a clarifica in profunzime subiecte precum natura realitatii, constiinta si creierul uman.
Aceasta carte revelatoare reda dialogurile extinse ale unor cercetatori ca Richard Davidson, Matthieu Ricard, Tania Singer si Arthur Zajonc, care au incercat sa raspunda la intrebari cum ar fi: Care este natura realitatii?
Avem nevoie de creier pentru a fi constienti?
Ne putem schimba mintea si creierul prin meditatie? De-a lungul acestor discutii, participantii exploreaza punctele comune, adesea uimitoare si emotionante, care exista intre metodele de percepere, investigare si cunoastere ale stiintei occidentale si cele ale budismului tibetan.
In parte istorie, in parte starea de lucruri actuala, in parte inspiratie pentru viitor, aceasta carte exploreaza in mod riguros si accesibil ce pot sa invete una de la cealalta cele doua traditii si ce anume ne pot spune despre noi insine si despre lume.
Budismul a fost privit mai curand ca o stiinta sau o filosofie decat ca o religie, in special in Occident, in parte datorita descoperirilor legate de modul in care functioneaza mintea umana.
In secolul al XIX-lea, in urma contactului cu stiinta occidentala, budismul a inceput sa fie prezentat ? sau, reformulat ? drept o traditie ale carei fundamente sunt compatibile cu stiinta.
Dalai Lama a fost intotdeauna fascinat de stiinta si de inginerie.
Exista o multime de povesti despre incursiunile sale in aceste domenii, de pe vremea cand locuia in Palatul Potala din Lhasa si studia ceasuri si alte obiecte neobisnuite aduse de turistii straini.
De-a lungul vietii, el si-a cultivat in permanenta interesul si abilitatile pentru aceste domenii, prin cursuri private si alte oportunitati de studiu.
Dintre aceste oportunitati, probabil cea mai bine organizata si mai durabila in timp a fost cea oferita de programul Mind & Life dialogues.
Cuprins
PARTEA I: MATERIE SI MINTE
Fizica cuantica si natura realitatii
1. Scufundarea in ?Reteaua lui Indra?
Holismul cuantic si relativitatea
2. De ce vine luna dupa mine
Observatia si relationalitatea la nivelul fenomenelor
3. Tacerea celor nobili
Madhyamaka si limitele realitatii
4. Esenta mintii
Dualism, interconectare minte?corp si experienta constienta
John Durant si Geshe Dadul Namgyal
5. Sentimentul de a fi un creier
Corespondentul material al constiintei
6. Lumea din perspectiva unei molii
Modele cognitive teoretice
7. Sa privim mintea cu ajutorul mintii
Perspective budiste asupra constiintei
8. Un nod relational straniu
Fenomenologie si experienta
PARTEA A II-A:
TRANSFORMAREA
Neurostiintele si neuroplasticitatea
9. Plasticitatea creierului
Bazele neurostiintelor si ale neuroplasticitatii
10. Ce se intampla cand arunci o piatra in apa
Atentia si emotia la nivelul creierului
11. Durerea ta ma doare si pe mine
Neurostiinta sociala a empatiei si compasiunea
12. Cum sa nu te enervezi cand versi laptele
Mindfulness in psihologia clinica
13. O traditie vie
Aplicatii ale antrenamentului pentru dobandirea compasiunii
14. Esenta educatiei
Cum sa invatam prin experienta contemplativa
15. Masuri transformatoare
Educatia si etica seculara
Sesiune de intrebari si raspunsuri cu cinci mii de calugari