Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Creierul si Mintea Universului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
ACTIVITATI
DISTRACTIVE
PUTEREA RELATIILOR
PAGINA DE PSIHOLOGIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Lumea de apoi. Sfarsitul lumii
-15
Lumea de apoi. Sfarsitul lumii
Editura: Saeculum
Data aparitiei: 2017
Numar de pagini: 302
Autor(i): Bogdan Petriceicu Hasdeu
Editura: Saeculum
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

"Reunind cele mai importante texte hasdeene referitoare la „Vremea de apoi" (Sfarsitul lumii) din Etymologicum Magnum Romanie, cu raspunsurile primite de marele savant din toata tara la intrebarea nr. 206 din Chestionarul filologic, carora le-am adaugat o parte din anchetele mitologice realizate de noi dupa mai bine de o suta ...
Pret: 27,00 lei
Pret: 22,95 lei
buc.
CARTI » Spiritualitate si Ezoterism » Lumea de apoi. Sfarsitul lumii

Lumea de apoi. Sfarsitul lumii

"Reunind cele mai importante texte hasdeene referitoare la „Vremea de apoi" (Sfarsitul lumii) din Etymologicum Magnum Romanie, cu raspunsurile primite de marele savant din toata tara la intrebarea nr. 206 din Chestionarul filologic, carora le-am adaugat o parte din anchetele mitologice realizate de noi dupa mai bine de o suta de ani, de asemenea in tot largul volumul de fata scoate la lumina, nu numai un pretios material inedit, dar ofera totodata si o posibila noua modalitate de valorificare a imensului tezaur de informatii referitoare la viata spirituala a poporului roman, pastrate in manuscrisele cu raspunsuri la cele doua chestionare ale lui B. P. Hasdeu de la Biblioteca Academiei Romane si de la Arhivele Statului.”

I. Oprisan

CUPRINS:

Prefata • Nota asupra editiei

I. Texte hasdeene pe tema sfarsitului lumii

II. Texte despre lumea de apoi din raspunsurile primite de B.P. Hasdeu la intrebarea 206 din „Chestionarul lingvistic"

III. I. Oprisan. Anchete mitologice contemporane referitoare la sfarsitul lumii

Fragment din volumul "Lumea de apoi. Sfarsitul lumii" de B. P. Hasdeu:

„4

Vremea de apoi se crede a fi, cind va veni a doua oara Hristos pe pamant sa judece lumea. Poporul crede ca atuncea va fi frica mare. Fiecare din popor, mai ales batranii, ori de cate ori vad pe lume iesind cate un lucru nou, pe care ei nu l-au vazut si priceput, ei indata zic ca s-a apropiat vremea d-apoi fiind c-a inviat Dracul pe pamant. (Ms. rom. 3418, f. 78, ref. inv. Ion Iordachescu, comuna Cristesti, pls. Cosula, jud. Botosani, 1885)

5

Despre vremea de apoi, poporul crede ca aproape de finitul lumii, are sa se radice imparatii[le] una in contra alteia si au sa sa bata pana va iesi una mai puternica, care va stapani lumea intreaga, adeca va fi o turma si un pazitor. Apoi semne au sa mai fie despre finitul lumii dupa cum zic tot ei, ca vor pica jos stelile de pe cer impreuna cu luna, apoi au sa mai vie paseri cu ciocul de fier, are sa trambete Adam si in urma are sa fie un cutremur foarte mare, incat are sa se rastoarne totul de pe fata pamantului si lumea cu totul atunci se va pierde. (Ms. rom. 3418, f. 89, ref. nenominalizat, comuna Poiana-Lunga, pls. Siret, districtul Botosani, 16 ian. 1885)

6

Fel de fel de inchipuiri isi fac oamenii despre vremea d-apoi. Unii zic ca la vremea d-apoi are sa fie un vant mare care are sa radice pe oameni ca pe pene de pe pamant si cand oamenii au sa ajunga pana la o inaltime oarecare-n aer au sa-i manance de vii niste paseri cu clont de fier, iar in locul oamenilor au sa ramaie celelalte animale. Unii spun ca la vremea d-apoi Du[mne]zeu are sa ieie apele de pe pamant si are sa le inlocuiasca cu movili de bani. Cei insetati au sa alerge la acele movili crezand din departare ca sunt ape. Aceasta are sa tie 5-6 zile, apoi are sa vie D[umne]zeu cu apa pe pamant de vanzare; asemenea si Diavolului. La D[umne]zeu, are sa fie apa mai scumpa, insa are sa fie sat, iar la Diavol are sa fie ieftina, insa oricat ar lua cineva n-are sa se sature.

Oamenii cei buni au sa cumpere apa de la D[umne]zeu, iar cei rai si zgarciti de la Diavol. (Ms. rom. 3418, f. 112-113, ref. inv. Gh. Th. Sireteanu, comuna Ranghilesti, pls. Stefanesti, dist. Botosani, 24 ian. 1885)"

Ce parere ai despre cartea "Lumea de apoi. Sfarsitul lumii" ?

Cine a cumparat Lumea de apoi. Sfarsitul lumii, a mai cumparat si:
Intelepciunea indiana
Vasile Andru
Integrarea sufletului
Sal Rachele
Transformare prin tantra
Osho
Absurditati la minut
Anthony de Mello
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE