Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Cum sa scapi de burta in 10 zile

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI IN
LIBRARIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZARI
OFERTE SPECIALE,
COLECTII SI PACHETE
CARTILE CENTRULUI PENTRU
SANATATE DEEPAK CHOPRA
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia
Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia
Editura: Polirom
Data aparitiei: 2012
Numar de pagini: 575
Autor(i): Nicolae Steinhardt
Editura: Polirom
Colectia:

Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia - Nicolae Steinhardt

In  vara anului 2002, in arhivele Manastirii „Sf. Ana” Rohia a fost descoperita o dactilograma – din pacate, incompleta – continand o varianta a cartii Jurnalul Fericirii.

Prima intrebare care s-a pus a fost: era vorba de varianta a doua a Jurnalului fericirii ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia

Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia

Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia - Nicolae Steinhardt

In  vara anului 2002, in arhivele Manastirii „Sf. Ana” Rohia a fost descoperita o dactilograma – din pacate, incompleta – continand o varianta a cartii Jurnalul Fericirii.

Prima intrebare care s-a pus a fost: era vorba de varianta a doua a Jurnalului fericirii sau de o a treia varianta, rezultata din dorinta autorului de unificare a primelor doua?

Un singur lucru era cert: aceasta varianta era diferita de cea publicata in 1991 la Editura Dacia (si reluata apoi in alte opt editii).

Jurnalul fericirii a avut un destin dramatic inainte de 1989. Scris intre anii 1969 si 1971, a fost confiscat de Securitate pe 14 decembrie 1972, dar in 1975 i-a fost restituit autorului, in urma unui memoriu.

Intre timp insa Nicolae Steinhardt rescrisese din memorie Jurnalul. Ulterior, el a trimis copii ale celor doua variante mai multor prieteni, inclusiv Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca.

Acestora le-a marturisit si ca intentiona sa unifice cele doua variante – acesta fiind cel mai puternic argument in sprijinul ideii ca dactilograma de la Rohia reprezinta varianta-sinteza a primelor doua.

„Care ar fi, pe scurt, diferentele dintre aceasta varianta inedita a Jurnalului fericirii si varianta publicata? In primul rind, o alta ordonare a blocurilor textuale. Jurnalul fericirii, fiind scris apres coup, «bulversind» cronologia, lasa posibilitatea unor astfel de reordonari, recombinari, dislocari, inversari, redistribuiri, repozitionari, extensii, contrageri etc. Un joc textual flexibil, de tip puzzle (sau, mai degraba, de tip Rubik), aproape joycean, care este totodata si un joc al rememorarii. In al doilea rind, o rescriere, o reformulare a pasajelor comune ori comparabile. Nu in ultimul rind, prezenta unor fragmente inexistente in prima varianta, deci cu adevarat inedite...” (George Ardeleanu)

Fragment din carte: Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia

Cine a fost crestinat de mic copil nu are de unde sa stie si nu poate banui ce înseamna botezul. Asupra mea se zoresc clipa de clipa tot mai dese asalturi ale fericirii. S-ar zice ca de fiecare data asediatorii urca tot mai sus si lovesc mai cu pofta, cu precizie.

Va sa zica este adevarat: este adevarat ca botezul este o sfânta taina, ca exista sfintele taine. Altminteri fericirea aceasta care ma împresoara, ma cuprinde, ma îmbraca, ma învinge n-ar putea fi atât de neînchipuit de minunata si deplina. Liniste.

Si o absoluta nepasare. Fata de toate. Si o dulceata. În gura, în vine, în muschi. Totodata o resemnare, senzatia ca as putea face orice, imboldul de a ierta pe oricine, un zâmbet îngaduitor care se împrastie pretutindeni, nu localizat pe buze.

Si un fel de strat de aer blând în jur, o atmosfera asemanatoare cu aceea din unele carti ale copilariei. Un simtamânt de siguranta absoluta. O mâna care mi se întinde si o coniventa cu întelepciuni ghicite.

Si noutatea: nou, sunt un om nou; de unde atâta prospetime si înnoire? Se adevereste Apocalipsa (21,5): Iata, noi le fac pe toate!” si de asemenea Pavel: „Daca este cineva în Hristos, este faptura noua; cele vechi au trecut, iata toate s-au facut noi”.

Noi, dar de negrait. Cuvinte nu gasesc, decât banale, rasuflate, tot acelea pe care le folosesc mereu. Sunt cuprins în cercul de creta al cuvintelor stiute si al idealurilor scoase din peisajul cotidian.

Doamna Cottard a lui Proust daca ar fi fost întrebata ce-si doreste ar fi indicat situatia unei mai bogate vecine din coltul strazii: nici nu i-ar fi trecut prin minte a cere sa devina ducesa de Mortemart.

Idealul nostru merge pâna la cercul ori la cerul imediat superior. Dar mai sunt altele, pe deasupra, nebanuite si prin urmare de neformulat, de negândit. Si thalassa lui Xenofon si pamântul lui Columb. Botezul e o descoperire.

Cuprins: Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia

1. Nota asupra editiei (George Ardeleanu)

2. Jurnalul fericirii

3. Note (George Ardeleanu)

4. Un dosar al memoriei arestate. Jurnalul fericirii in arhivele securitatii (George Ardeleanu)

5. Indice de nume

Despre autor:

Nicolae Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului „Spiru Haret”. Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul „Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept.

In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor.

Isi ia doctoratul in Drept in 1936. In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaïsme si Illusions et réalités juives.

Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale. Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale.

Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960 este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud.

Eliberat in august 1964, va reveni dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii.

Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate. Monah din 1980, ramine activ pe terenul eseisticii si al criticii.
Se stinge la 30 martie 1989.

 

Carti scrise de acelasi autor:
Nicolae Steinhardt - Jurnalul fericirii
Nicolae Steinhardt - Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitati evreiesti (apare in curand - solicita acest produs)
Nicolae Steinhardt - Incertitudini literare (apare in curand - solicita acest produs)
Nicolae Steinhardt - In genul tinerilor
Nicolae Steinhardt - Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta, cu CD Audio cu Predica la Duminica Ortodoxiei
Nicolae Steinhardt - Monologul polifonic (apare in curand - solicita acest produs)
Nicolae Steinhardt - Articole burgheze
Nicolae Steinhardt - Prin altii spre sine
Nicolae Steinhardt - Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia
Nicolae Steinhardt - Intre viata si carti
Nicolae Steinhardt - Escale in timp si spatiu
Nicolae Steinhardt - Critica la persoana intii
Nicolae Steinhardt - Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia (apare in curand - solicita acest produs)
Nicolae Steinhardt - Ispita lecturii. Drumul catre isihie
Nicolae Steinhardt - Convorbiri cu Zaharia Sangeorzan si Nicolae Baciut
Nicolae Steinhardt - Calatoria unui fiu risipitor. Eseu romantat asupra neizbinzii
Nicolae Steinhardt - Drumul catre isihie. Ispita lecturii
Nicolae Steinhardt - Geo Bogza. Un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului
Nicolae Steinhardt - Jurnalul fericirii
Nicolae Steinhardt - Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta

Ce parere ai despre cartea "Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia" ?

Cine a cumparat Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia, a mai cumparat si:
Uleiul de masline
Michel Montignac
Creierul pe cont propriu
Cordelia Fine
Aurul cruciatilor
David Gibbins
Cele mai frumoase lecturi. Clasa II
Lecturile Scolarului
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
Puterea umbrei. Generalul Aurel Rogojan fata in fata cu Dan Andronic
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE