Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Chiar inainte de fericire

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
COLECTIA SAPIENS
AVENTURA SI CUNOASTERE
ARTA STAPANIRII
HARTILOR MENTALE
Aboneaza-te la newsletter
Istorie la purtator. De la Adam la Apple
Istorie la purtator. De la Adam la Apple
Editura: Baroque
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 224
Autor(i): Alexander von Schonburg
Editura: Baroque Books
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

4,5 MILIARDE DE ANI PE REPEDE - ÎNAINTE

Popoare si populatii, sminteala si întelepciune, razboi si pace, marire si decadere, arta, religie si arhitectura, îngeri si monstri, idei briliante si rateuri de geniu, cele mai statornice erori si cele mai formidabile inventii, care din pacate nu ne-au adus fericirea.

„Monstrii exista cu ...
Pret: 39,00 lei
buc.
CARTI » Istorie » Istorie la purtator. De la Adam la Apple

Istorie la purtator. De la Adam la Apple

4,5 MILIARDE DE ANI PE REPEDE - ÎNAINTE

Popoare si populatii, sminteala si întelepciune, razboi si pace, marire si decadere, arta, religie si arhitectura, îngeri si monstri, idei briliante si rateuri de geniu, cele mai statornice erori si cele mai formidabile inventii, care din pacate nu ne-au adus fericirea.

„Monstrii exista cu adevarat, dar ei sunt prea putini ca sa devina periculosi. Mai periculosi sunt oamenii normali.“ - PRIMO LEVI

Cheia acestei povesti – preluate de la Roald Dahl – este ca nou-nascutul, pe numele lui Adolf, a supravietuit.

„Am cunoscut în lagar oameni care ucideau alti oameni cu harnicie si daruire de sine, îsi denuntau aproapele cu altruism, constiinciozitate si punctualitate, oameni care aplicau tortura onest si vrednic, dovedind permanent o exemplara ordine si rigoare.“ - ANDRZEJ SZCZYPIORSKI, supravietuitor din lagarul de concentrare de la Sachsenhausen

Un Hitler, un Napoleon, un Jan van Leiden, un Idi Amin, un Pol Pot nu reprezinta anormalitatea. Nu sunt exceptii. Exceptia sunt cei care, când situatia o cere, apara demnitatea omeneasca împotrivindu-se consimtamântului unanim.

Pictura care ne intereseaza este Scoala din Atena, una dintre cele patru mari fresce din aceasta biblioteca. Iulius dispunea de doua sute douazeci de volume. Stim cu atâta precizie datorita listei de inventar pe care o avem la dispozitie. Cartile erau împartite pe patru tematici – teologie, filozofie, drept si poezie – asezate ordonat pe rafturi sub fresce care oglindeau subiectul. În fresca de deasupra raftului de filozofie, Rafael a reprezentat o imaginara ?coala din Atena, un fel de toga-party la care iau parte toti marii gânditori care au trait vreodata.

Sunt aproape saizeci de persoane, alcatuind o istorie intelec­tuala, de la primii persani pâna la Atena antica. Sunt prezenti chiar si un învatat musulman si o femeie. În centru stau de vorba Platon si Aristotel (care au trait, de fapt, la distanta de o generatie). Platon arata cu degetul spre înaltimi, iar mâna lui Aristotel este îndreptata mai degraba în jos. Ar fi prea putin spus ca aparitia celor doua superstaruri ale filozofiei grecesti la dimensiuni uriase, în mijlocul Vaticanului, a avut o semnificatie „epocala“.

...Trebuie sa nu uitam nicio clipa ca acesti adevarati printi ai artelor din Renastere erau si mari maestri ai self-promotion-ului. Totul era nou! Tabula rasa! Resetare! Ne dam în vânt dupa asemenea formule simple, atragatoare, si ne lasam usor orbiti de ele. Rafael era stapân nu doar peste un atelier mare, plin de artisti care lucrau în numele lui, ci si peste o armata de specialisti în PR, platiti de el sa-i raspândeasca faima în lume.

Atunci când prelua un contract, fie picturile din Vatican, fie camerele private ale bancherului Chigi din Villa Farnesina, nu trebuie sa ne imaginam un artist tru­dindu-se concentrat, de unul singur.

Demersul artistic capata amploarea si dinamica unei superproductii hollywoo­diene de astazi, cu un Rafael întruchipat de Steven Spielberg – ca producator, regizor si impresar, diri­jând o uriasa scoala de artisti. Iata un aspect prin care Renasterea reprezinta indubitabil un punct de cotitura: atunci s-a petrecut schimbarea de statut a artistului, tot mai putin mester si tot mai mult superstar.

Ce parere ai despre cartea "Istorie la purtator. De la Adam la Apple" ?

Cine a cumparat Istorie la purtator. De la Adam la Apple, a mai cumparat si:
Romania continua. Schimbare si adaptare in comunism si postcomunism
Catalin Augustin Stoica
Conversatii cu regele Mihai
Stelian Tanase
Bucurestiul mutilat
Andrei Pandele
1000 de intrebari si raspunsuri. Istoria lumii
Meredith McArdle
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE