Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Illuminati. Societatea secreta care a deturnat intreaga lume

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP VANZARI
IANUARIE 2019
CARTILE ANULUI 2018
BESTSELLER LIST
ARTA JAPONEZA
DE A ECONOMISI BANI
Aboneaza-te la newsletter
Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura
Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura
Editura: MAST
Data aparitiei: 2010
Numar de pagini: 188
Autor(i): Virgil Grecu
Editura: MAST
Colectia: Colectia Agro-Zoo
Disponibilitate: In stoc

Initiativa autorului de a scrie o carte dedicata prezentarii soiurilor de vita-de-vie cu rezistenta biologica sau toleranta la atacul principalelor boli criptogamice si la conditiile critice de iernare, este salutara, deosebit de utila si necesara.

Cartea „Îndrumatorul viticultorului amator - Soiurile rezistente de vita de vie“ constituie o premiera pe plan ...

Pret: 26,00 lei
buc.
CARTI » Bricolaj, Casa si Gradina » Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura

Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura

Initiativa autorului de a scrie o carte dedicata prezentarii soiurilor de vita-de-vie cu rezistenta biologica sau toleranta la atacul principalelor boli criptogamice si la conditiile critice de iernare, este salutara, deosebit de utila si necesara.

Cartea „Îndrumatorul viticultorului amator - Soiurile rezistente de vita de vie“ constituie o premiera pe plan national, fiind, de asemenea, inedita si pe cel international.

Prin continutul ei bogat, cartea devine utila unui cerc larg de cititori, interesati în cultivarea vitei-de-vie.

Cartea „Îndrumatorul viticultorului amator - Soiurile rezistente de vita de vie“ se adreseaza specialistilor în domeniu, amatorilor si micilor producatori (care promit „sa creasca mari în viitor“), carora le fumizeaza un material informativ bogat, fata de care multe publicatii de specialitate (si nu numai) au fost si sunt înca retinute.

O asemenea masa de informare poate sa devina utila si necesara oricând, dar în perioada actuala de „tranzitie prelungita“ a viticulturii din tara noastra, pare sa fie mai bine venita ca niciodata.

Viticultorii actuali si cei în devenire trebuie sa fie informati ca alaturi de cele doua grupe de soiuri de vita-de-vie cunoscute si folosite pâna acum în practica: „soiurile nobile“ si „hibrizii direct producatori“, se contureaza tot mai mult si cea de a treia grupa, a „soiurilor cu rezistenta biologica“.

Asa cum este cunoscut, ideea sporirii rezistentei biologice a vitei-de-vie la atacul bolilor criptogamice nu apartine viticulturii moderne, aceasta fiind întrezarita înca din prima jumatate a secolului XIX, atunci când au fost semnalati primii hibrizi naturali între speciile americane.

Acestia au fost folositi ulterior la încrucisari cu forme provenite din Vitis vinifera si în continuare la hibridarile complexe din etapa actuala, când s-a realizat si trecerea la soiurile rezistente.

O asemenea orientare poate fi apreciata si ca o cale de început spre o viticultura noua, ecologica, durabila si mai profitabila.

Obtinerea si promovarea în practica a soiurilor de vita-de-vie roditoare cu rezistenta biologica a reprezentat si reprezinta o preocupare deloc neglijabila în unele tari cu pondere în viticultura mondiala.

Astfel, prin impulsionarea lucrarilor de ameliorare a vitei-de-vie, în cea de a doua jumatate a secolului trecut în directia sporirii rezistentei la atacul bolilor criptogamice au fost obtinute rezultate remarcabile în Franta, Germania, SUA, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Armenia si nu în ultimul rând în România.

Soiurile de vita-de-vie cu rezistenta biologica prezentate în cartea „Îndrumatorul viticultorului amator“ se caracterizeaza printr-un potential productiv superior celor de tipul „nobi“, sunt apropiate acestora din urma sub raportul calitatii recoltei de struguri si în unele cazuri chiar mai bune.

La marea majoritate a soiurilor cu rezistenta biologica lipsesc particularitatile organoleptice specifice hibrizilor direct producatori, sau sunt mai greu sesizabile.

În plantatiile de vita-de-vie cu soiuri nobile lucrarile de prevenire si de combatere a bolilor si a daunatorilor pot sa reprezinte pâna la 35-40% din costurile de productie, iar în balanta energetica pesticidele si aplicarea lor în practica se ridica aproximativ la aceleasi proportii.

Din aceasta cauza promovarea în practica a soiurilor rezistente poate sa reprezinte si o alternativa de ridicare a productivitatii muncii, prin neaplicarea tratamentelor, sau prin reducerea acestora ca numar, precum si a reducerii consumului de energie.

De asemenea, prin promovarea soiurilor rezistente se contribuie la pastrarea „caracterului de natural“ a produselor vitei-de-vie si de diminuare a gradului de poluare.

Cuprinsul cartii „Îndrumatorul viticultorului amator - Soiurile rezistente de vita de vie“:

Câteva gânduri la început de carte
PARTEA INTRODUCTIVa
Prefata
Trecut si prezent în viticultura tarii
Treptele evolutive privind împartirea pe grupe a soiurilor de vita-de-vie
Soiurile si clonele de portaltoi
Soiurile si clonele de vite nobile
Hibrizii direct producatori (HDP)
PREZENTAREA SOIURILOR REZISTENTE
Aparitia soiurilor rezistente
Caracteristicile agrobiologice ale soiurilor rezistente pentru struguri de masa sau cu functie mixta
Caracteristicile soiurilor rezistente pentru struguri de vin si distilate
Sensibilitate, toleranta, rezistenta
ÎNFIINtAREA PLANTAtIILOR
Consideratii generale
Alegerea soiurilor pentru plantare
Producerea vitelor nealtoite în gospodarii familiale
Alegerea si pregatirea locului de plantare
Plantarea la locul definitiv
ÎNTREtINEREA VItELOR TINERE
Lucrarile fitotehnice aplicate vitelor tinere
Lucrarile agrotehnice aplicate vitelor tinere
Mijloacele de sustinere si formele de conducere
Forme si mijloace de sustinere clasice
Cultura vitelor pe spatii restrânse
ÎNTREtINEREA VItELOR PE ROD
Lucrarile fitotehnice aplicate vitelor pe rod
Lucrarile agrotehnice aplicate vitelor pe rod
SOIURILE REZISTENTE ÎN VITICULTURA ECOLOGICa
Consideratii generale privind viticultura ecologica
Modalitatile de cultivare în viticultura ecologica
Glosar
Bibliografie

Ce parere ai despre cartea "Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura" ?

Cine a cumparat Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita-de-vie si particularitatile lor de cultura, a mai cumparat si:
Cultura tutunului
Marius Sorin Zaharia
Cultura marului
L. Chira, I. Pasca
Lucrarile de taiere de la A la Z
Czako Sarolta, Vallo Laszlo
Cultura plantelor salbatice comestibile
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE