Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Chiar inainte de fericire

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
COLECTIA SAPIENS
AVENTURA SI CUNOASTERE
ARTA STAPANIRII
HARTILOR MENTALE
Aboneaza-te la newsletter
In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956.
In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956.
Editura: Cetatea de Scaun
Data aparitiei: 2011
Numar de pagini: 268
Autor(i): Alexandru Purcarus
Editura: Cetatea de Scaun

"Fiecare din noi avem o tîrîuca de sovinism".
(Gheorghe Gheorghiu Dej)

"La douazeci de ani de la caderea comunismului in Europa, nu trebuie uitat ca acest miracol a fost anticipat de maghiari inca din 1956.

Ca si romanii in 1989, ungurii si-au rascumparat libertatea cu sange si lacrimi. Revolutia ungara, fenomen in ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956.

In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956.

"Fiecare din noi avem o tîrîuca de sovinism".
(Gheorghe Gheorghiu Dej)

"La douazeci de ani de la caderea comunismului in Europa, nu trebuie uitat ca acest miracol a fost anticipat de maghiari inca din 1956.

Ca si romanii in 1989, ungurii si-au rascumparat libertatea cu sange si lacrimi. Revolutia ungara, fenomen in egala masura eroic si tragic, a pus sub semnul indoielii vitalitatea unui sistem care parea de neclintit, inaugurand procesul de erodare a sa."

dr. Constantin Buse, istoric

La 23 octombrie 1956, o manifestatie a studentilor din Budapesta – amplificata spontan pâna la nivelul unei demonstratii populare de proportii – a capatat, din cauza exceselor inutile ale Securitatii autohtone, caracterul unei revolte. Seismul era rezultatul acumularii unor tensiuni si frustrari enorme într-o societate istovita si exasperata de experimentul comunist.

În aceeasi noapte, interventia tancurilor sovietice, chemate de liderii maghiari pentru a restabili linistea, a radicalizat spiritele, revendicarile capatând un pronuntat accent national si antisovietic.

Tavalugul revolutionar a obligat conducerea de la Budapesta sa accepte compromis dupa compromis. În numai treisprezece zile, în Ungaria s-a revenit la sistemul pluripartit, au fost asumate deciziile privind retragerea trupelor sovietice si iesirea tarii din Pactul de la Varsovia si a fost proclamata neutralitatea.

La 4 noiembrie, sub privirile indiferente ale Occidentului, agresiunea trupelor Armatei Rosii a amânat, pentru aproape o jumatate de secol, visul de libertate al maghiarilor.

La 11 noiembrie 1992, Boris Eltân s-a referit, într-un mesaj adresat Parlamentului de la Budapesta, la jertfa ungurilor. “Cred ca este profund simbolic faptul ca poporul maghiar a fost primul care s-a ridicat împotriva sclaviei. Revolta nationala nu a fost în van.

A aratat ca nu doar indivizii, ci si natiunile întregi începeau sa înteleaga ca nu poate exista un viitor fara eliberarea de sub dictatura comunista. Astazi ne plecam capetele în fata victimelor din 1956”, afirma primul presedinte democratic ales al Federatiei Ruse. Gestul sau era menit sa permita reconcilierea istorica bilaterala.

La rândul sau, George W. Bush a laudat modelul maghiar, spunând ca Ungaria “reprezinta triumful libertatii asupra tiraniei”.

El a comemorat, chiar în capitala Ungariei, la 22 iunie 2006, revolutia din 1956.

Presedintele american a comparat însa neinspirat tentativa glorioasa a ungurilor de a înlatura regimul comunist cu eforturile irakienilor de a instaura democratia, subliniind – cu o ironie desigur neintentionata – ca acestia din urma trebuie sa arate aceeasi rabdare pe care maghiarii au avut-o dupa suprimarea revoltei.

În mod evident, Istoria nu se repeta aidoma, iar alaturarea realitatilor Razboiului Rece si a celor ale razboiului antiterorist nu este întotdeauna justificata sau fericita. Dincolo de aspiratia eterna a oamenilor si a popoarelor spre o viata libera si demna, în 1956 explozia maghiara a demonstrat ca un regim comunist poate fi rasturnat din interior, anticipând astfel transformarile miraculoase din 1989.

Autorul

Ce parere ai despre cartea "In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956." ?

Cine a cumparat In valtoarea Razboiului Rece. Revolutia Maghiara din 1956., a mai cumparat si:
Matematica distractiva pentru clasele VII-VIII, Concursul International de Matematica Aplicata Cangurul
Concursul International de Matematica Aplicata Cangurul
Rune de la A la Z
Georgiana Popa
Teorie si solfegii. Manual clasa a II-a
Edith Visky
Problema numita Dumnezeu
Armand Nicholi
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE