Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
In sfarsit, adevarul
-10
In sfarsit, adevarul
Editura: RAO
Data aparitiei: 2008
Numar de pagini: 224
Autor(i): Alex Mihai Stoenescu
Editura: RAO
Colectia:

Revolutia Romana vazuta de generalul care a controlat armata si statul roman in decembrie 1989.

Rasturnarea lui Ceausescu a fost hotarata in strainatate de sovietici si americani, iar generalul Stanculesu a fost informat in legatura cu tot. Descrie inclusiv o intalnire pe care a avut-o la lacul Balaton, in Ungaria, cu ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » In sfarsit, adevarul

In sfarsit, adevarul

Revolutia Romana vazuta de generalul care a controlat armata si statul roman in decembrie 1989.

Rasturnarea lui Ceausescu a fost hotarata in strainatate de sovietici si americani, iar generalul Stanculesu a fost informat in legatura cu tot. Descrie inclusiv o intalnire pe care a avut-o la lacul Balaton, in Ungaria, cu seful KGB. Stia inclusiv faptul ca va fi un conflict intre Armata si Securitate (Alex. Stoenescu)

Generalul Stanculescu vorbeste aici, pentru prima data, despre colaborarea sa cu serviciile secrete britanice si maghiare, despre faptul ca a cunoscut dinainte in detaliu cum a fost planificata in strainatate rasturnarea lui Nicolae Ceausescu si distrugerea Securitatii de catre Armata.

Totodata, volumul îsi propune sa lamureasca o serie de evenimente si fapte legate de personajul-cheie al momentului decembrie 1989.

La 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, avem, in cinci interviuri, o incursiune neobisnuita în culisele revolutiei din 1989, vazuta prin ochii celui care a condus armata Romaniei in timpul revolutiei sau loviturii de stat din 1989.

Iliescu, Magureanu, generalii Gusa si Iulian Vlad, servicii secrete, revolutionari si diversionisti, apar cu totii in aceasta carte-document.

Scurta biografie: Generalul Atanasie Stanculescu

În anul 1968, în perioada invaziei sovietice în Cehoslovacia, este înaintat la gradul de general-maior (cu o stea).

La data de 17 decembrie 1989, având functia de ministru adjunct al apararii nationale, a fost trimis de Vasile Milea la Timisoara pentru a reprima revolutia. Ceausescu a fost foarte multumit de activitatea lui, întrucât l-a numit comandant militar unic al Timisoarei.

Întors la Bucuresti în noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din Bucuresti, unde l-a rugat discret comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, sa-i puna un picior în ghips, pentru a se sustrage în acest fel de implicarea pe mai departe în reprimarea revolutiei. Totusi s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceausescu, si a fost numit de acesta ministru al apararii nationale în locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis între orele 9 si 10 dimineata (pe 22 decembrie).

Dupa fuga sotilor Ceausescu din cladirea CC la 22 decembrie 1989, generalul Victor Stanculescu a trecut de partea Revolutiei si a transmis telefonic, la ora 13:30, Ordinul nr. 38 care prevedea urmatoarele: "Unitatile militare de pe întreg teritoriul tarii se retrag în cazarmi, în ordine si calm, fara a se lasa provocate, dezarmate sau dispersate.

Unitatile militare care sunt angajate în fata sediilor comitetelor judetene de partid vor calma spiritele, fara sa traga, dupa care se retrag în cazarmi. În unitati se va organiza apararea cazarmilor si a tuturor obiectivelor militare.

De asemenea, el a preluat conducerea Armatei Române, scotând-o de sub ordinele comandantului suprem al fortelor armate care ramasese Nicolae Ceausescu. În nota telefonica nr. 39 transmisa tot atunci, el dadea urmatorul ordin catre Armata: "Se vor executa numai ordinele primite de la ministrul Apararii Nationale.

Fata de cele ordonate, comandantii militari sa asigure paza obiectivelor civile de importanta deosebita cu subunitati înarmate, care sa nu traga decât în situatia în care sunt atacate de grupuri înarmate cu arme de foc. Pentru stabilirea prioritatilor în asigurarea pazei, comandantii militari sa se puna de acord cu reprezentantii organelor locale. Militarii care asigura paza acestor obiective sa poarte pe bratul stâng banderola tricolora".

Generalul Victor Stanculescu a devenit membru în Consiliul Frontului Salvarii Nationale si a avut unul din principalele roluri în organizarea procesului sotilor Ceausescu si în executarea acestora la 25 decembrie 1989, participând la proces ca delegat al FSN, alaturi de Gelu Voican-Voiculescu si Virgil Magureanu.

Prin Decretul presedintelui Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stanculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel (cu 3 stele) .

La data de 28 decembrie 1989, prin Decretul CFSN nr. 8/1989, a fost numit în functia de ministru al economiei nationale, conducând un minister nou format prin reorganizarea Comitetului de Stat al Planificarii.

La data de 16 februarie 1990, este eliberat din functia de ministru al economiei nationale, fiind numit în functia de ministru al apararii nationale, unde l-a înlocuit pe generalul Nicolae Militaru.

Judecarea sa pentru rolul avut în Revolutie

În anul 1990 o comisie guvernamentala de ancheta a evenimentelor din 1989 condusa de Viorel Oancea a propus trimiterea sa în judecata pentru participare la reprimarea revolutiei. Acest lucru s-a întâmplat abia în 1997.

Potrivit motivarii sentintei data publicitatii în 5 decembrie 2007, Victor Atanasie Stanculescu a facut parte din comandamentul care a condus actiunea de reprimare a manifestatiilor de la Timisoara si a exercitat cu „vadit exces de zel” atributiile ce i-au revenit în cadrul acelui comandament. Aceasta a dus si la numirea sa de catre Nicolae Ceausescu, în seara de 20 decembrie 1989, în functia de comandant militar unic al municipiului Timisoara.

În anul 1999 a fost condamnat de Curtea Suprema la 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav savârsit prin reprimarea revolutiei din Timisoara, hotarâre confirmata în 2000 în urma recursului. 

(sursa articol: wikipedia)

Carti scrise de acelasi autor:
Alex Mihai Stoenescu - Din culisele luptei pentru putere. Prima guvernare Petre Roman (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - Romania postcomunista (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - De la regimul comunist la regimul Iliescu (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - Interviuri despre revolutie (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - Cronologia evenimentelor din decembrie 1989 (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - In sfarsit, adevarul (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - Istoria loviturilor de stat in Romania vol.2. Esecul democratiei romane
Alex Mihai Stoenescu - Istoria loviturilor de stat in Romania vol.1. Revolutie si francmasonerie
Alex Mihai Stoenescu - Armata, Maresalul si evreii
Alex Mihai Stoenescu - Istoria loviturilor de stat in Romania vol.3. Cele trei dictaturi
Alex Mihai Stoenescu - Istoria Olteniei (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - Istoria loviturilor de stat in Romania vol. 4. O tragedie romaneasca
Alex Mihai Stoenescu - Istoria loviturilor de stat in Romania vol. 4. Revolutia din decembrie 1989
Alex Mihai Stoenescu - Mitul ca izvor al istoriei. Tratat de istoriografie vol. 2 (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - Introducere in studiul istoriei. Tratat de istoriografie vol.1 (apare in curand - solicita acest produs)
Alex Mihai Stoenescu - Istoria ideilor masonice. Filozofia Masoneriei vol. 2
Alex Mihai Stoenescu - Istoria masoneriei moderne. Filozofia Masoneriei vol. 1
Alex Mihai Stoenescu - Tiganii din Europa si din Romania
Alex Mihai Stoenescu - Securitatea nu poate fi reabilitata (apare in curand - solicita acest produs)

Comentarii primite de la cititori:

In sfarsit, adevarulCare este parerea ta despre carte?
29-1-2010
un simplu cetatean a scris despre cartea In sfarsit, adevarul:
un %u201Enerevolutionar%u201E
ce o sa mai zica acum revolutionarii cu patalama si enspemii de sporuri si bani si care ziceau pana acum ca .. ei au facut revolutia. cu %u201Epoporul%u201E..impreuna cu popa tokes si altii. ha! ha !
15-12-2009
Admin a scris despre cartea In sfarsit, adevarul:
Este o carte cu interviuri. Alex Mihai Stoenescu in dialog cu generalul Atanasie Stanculescu.
14-12-2009
Admin a scris despre cartea In sfarsit, adevarul:
Cartea "In sfarsit adevarul" apare in cateva zile. Comanda se poate face prin telefon, cont de membru sau email.
14-12-2009
um0263 a scris despre cartea In sfarsit, adevarul:
Sunt interviuri cu generalul Atanasie Stanculescu sau este o carte cu memoriile generalul ?
13-12-2009
militar a scris despre cartea In sfarsit, adevarul:
Cum pot cumpara cartea In sfarsit adevarul ?
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE