In cautarea timpului pierdut. La umbra fetelor in floare
"Tribul" tinerelor fete sosite ?n statiunea balneara de la malul marii, unde se odihnesc naratorul si bunica lui, pare sa fi migrat dintr-o lume stranie si inaccesibila.
?n ciuda "?ndraznelii, frivolitatii si cruzimii" lor, fetele ?i amintesc t?narului maladiv, "discipol" al estetului Swann, modelele de frumusete senina si nobila a statuilor arse de soare de pe tarmurile Greciei antice. Din "stolul" tinerelor fete ?n floare, se desprinde Albertine, o prea perversa Nausicaa pentru prea t?narul si timidul Ulise, re?ncarnat ?ntr-o ipostaza nu tocmai fidela pe plaja normanda.
(Cornel Mihai Ionescu)
Marcel Proust, unul dintre cei mai mari scriitori francezi ai secolului XX, este, asemenea multor creatori, autorul unei singure opere:
In cautarea timpului pierdut . O opera totala, unica, inimitabila. Critica rom?neasca a fost la fel de entuziasta ca si cea europeana, subliniind valoarea estetica si configuratia cu totul particulara a marelui roman. ?n analiza lui Ovid S. Crohmalniceanu, cartea reproduce ?nsasi alcatuirea complicata a universului, armonia si distorsiunile sale, dilatarea permanenta pe care el o sufera ?n timp. Sensibilitatea lui Proust la aceasta multitudine naucitoare de aspecte ale vietii este enorma, romancierul mostenind prin dubla sa origine o curiozitate si o neliniste pe care le-a aliat ?n mod exceptional cu un gust pentru claritate si ordine, pentru constructia solida arhitecturala..
Marcel Proust a primit in 1919 premiul Goncourt pentru acest roman.