Imparateasa matasii 2. Ochii lui Budha
Drumul Matasii este dincolo de orice considerente, fie ele literar-stilistice, istorice, sociale, o pledoarie pentru libertate, pentru eliberarea spiritului si trupului din canoanele vremii. Orientul si Occidentul se intalnesc aici, in tot ce au ele mai bun sau mai rau: dorinta de putere, tradare, minciuna, compromis, crima, dar si viziune, credinta, iertare, iubire.
Prin iubire se elibereaza atat cuplurile de tineri ce apar in roman, cat si insasi imparateasa, Wuzhao cea diabolica, dar si cea libertina, patimasa, dornica sa traiasca placerea la cote maxime.
Scenele de alcov din roman, descrise in amanunt, cu un talent manifest al detaliului, incarca paginile cu o senzualitate de parfum oriental...
Volumul II, Ochii lui Buddha.
"Piatra cea mai mica sparge urciorul cel mai mare", spusese Confucius. Cand Superiorul celei mai mari manastiri budiste indiene a disparut cu niste relicve foarte pretioase, nu banuia ce tulburari avea sa declanseze in China, India si Tibet?
Din cauza lui, Bisericile Budiste umbla cu intrigi, secretul fabricarii matasii este amenintat, politia imperiala ii hartuieste pe traficanti si foarte senzuala imparateasa Wuzhao trebuie sa infrunte dusmani mai mult decat vicleni in drumul ei spre puterea suprema. Totusi, gratie lui se naste o mare pasiune intre un calugar budist si o tanara crestina.
Porniti pe Drumul Matasii, ei nu viseaza decat sa-si traiasca linistiti iubirea, dar si-au promis sa-si indeplineasca mai intai misiunea: sa duca in China Gemenii Ceresti, doi bebelusi misteriosi de care depinde viitorul Imperiului.
Jos? Fr?ches (n. 1950), fost custode la Muzeul Guimet si romancier pasionat de China antica, a cucerit marele public, cunoscand un succes imens cu seriile sale romanesti traduse in peste douazeci de limbi.