În aceasta rafinata analiza a conditiei umane din mileniul al treilea, expertul în domeniul stiintelor cognitive si intelectualul public Steven Pinker ne îndeamna sa ne detasam de titlurile senzationale din presa si de profetiile despre sfârsitul lumii, care ne determina sa comitem cele mai grave erori de gândire rationala, si sa ne orientam în schimb asupra datelor concrete: în 75 de grafice impresionante, Pinker demonstreaza ca viata, sanatatea, prosperitatea, siguranta, pacea, cunoasterea si fericirea sunt în crestere nu doar în Occident, ci în întreaga lume. Progresul acesta nu se datoreaza vreunei forte cosmice sau mistice.
E un dar al Iluminismului: convingerea potrivit careia cunoasterea poate impulsiona dezvoltarea umana.
Departe de a fi doar o speranta naiva, Iluminismul, dupa cum stim acum, a functionat.
Dar în prezent, el are nevoie mai mult decât oricând de o aparare viguroasa. Iluminismul se împotriveste unor tendinte comune ale naturii umane – tribalism, autoritarism, demonizare, gândire magica – pe care demagogii sunt gata sa le exploateze cu fiecare ocazie.
Si departe de a se bucura de consens si sustinere în rândul intelectualilor, idealurile iluminismului sunt înfruntate cu vehementa de pesimistii religiosi, politici si culturali care sustin cu tarie faptul ca ne aflam în fata declinului civilizatiei occidentale.
Rezultatul este un fatalism distructiv si dorinta de a distruge institutiile valoroase ale democratiei liberale si cooperarii globale.
Pinker ataca sursele cinismului si groazei.
Sunt oamenii irationali prin natura lor?
Avem nevoie de o religie pe care sa ne întemeiem morala?
Modernitatea ne-a lasat pur si simplu singuri si bântuiti de gândul sinuciderii?
Traim într-o „era a post-adevarului”?
O „era a terorii”?
Si se va prabusi totul într-un apocalips al razboiului nuclear, al crizelor de resurse, al schimbarilor climatice si al inteligentei artificiale nestavilite?