Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Povești cu femei măritate

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
PAULO COELHO
FII CA RÂUL CARE CURGE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Iisus. Un profil biografic
Iisus. Un profil biografic
Editura: Meronia
Data aparitiei: 2017
Numar de pagini: 646
Autor(i): Armand Puig
Editura: Meronia

"Din toata maiestria cu care e construita cartea reiese ca Hristos e viu. In ea, te simti bine, ca intr-o casa mare" (Arhiepiscopul Ioan Robu)

Cum a fost Iisus cel istoric, cum s-a raportat el la oamenii, la modul de viata si de gandire din Palestina epocii imparatilor Augustus si Tiberius? ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Iisus. Un profil biografic

Iisus. Un profil biografic

"Din toata maiestria cu care e construita cartea reiese ca Hristos e viu. In ea, te simti bine, ca intr-o casa mare" (Arhiepiscopul Ioan Robu)

Cum a fost Iisus cel istoric, cum s-a raportat el la oamenii, la modul de viata si de gandire din Palestina epocii imparatilor Augustus si Tiberius? Se poate scrie biografia cuiva care, in viata, n-a fost lider politic sau religios, nici om de arme, nici ganditor renumit?.... Iisus din Nazaret, afirma si demonstreaza teologul si istoricul catalan Armand Puig, poate fi supus rigorii analizei istorice, caci a trait un crampei din istoria omenirii, de cand s-a nascut pana cand a murit crucificatpe dealul Golgotei.

Dincolo de deosebirile dogmatice, intreaga lume crestina sarbatoreste pe 25 decembrie Craciunul, nasterea Domnului. O data cu valoare simbolica pentru victoria crestinismului, desi din punct de vedere istoric nu poate fi riguros probata.

Existenta istorica a celui sarbatorit in aceasta zi este insa indubitabila, cum indubitabile sau doar probabile sunt o serie de date ale ei, ce pot fi decelate in surse istorice - ebraice (Josephus Flavius), latine (Cornelius Tacitus, Plinius cel Tanar) si crestine (in primul rand Evangheliile). Daca, pentru crestini, Iisus este, in primul rand, cel ce a trecut pragul mortii, "cel care traieste", Iisus istoric, "cel care a trait", nu poate fi ignorat de nimeni, caci destinul sau singular a marcat destinul omenirii.

Este posibila deci aplicarea criticii istorice la documentele existente si trasarea unui "profil biografic" veridic al celui ce a trait putin mai mult de trei decenii in Palestina din timpului imparatilor Augustus si Tiberius.

Cum si unde a trait Iisus acesti ani? Ce date avem despre nasterea, familia, educatia sa in contextul sistemului ideatic al vremii? Cum s-a raportat la Legea iudaica, in ce a constat noutatea mesajului sau si cum a ajuns sa fie considerat un blasfemiator? Cine i-au fost discipolii, ucenicii, cum i-au receptat ei mesajul atat de neobisnuit in epoca? Cum si de ce a fost posibila tradarea lui Iuda, cum a fost arestat si apoi supus unui proces soldat cu verdictul: crima de lezmajestate, moarte prin crucificare? Cum si-a privit si trait moartea? Ca in toate lucrarile de istorie autentice, datele existente nu sunt pur si simplu enumerate, extraordinara acribie stiintifica a autorului fiind dublata de constanta reflectie spirituala.)

Armand Puig este decan al Facultatii de Teologie din Barcelona, biblist si prelat catolic catalan, cu titlul de doctor in stiintele biblice acordat la Roma de o comisie condusa de, atunci, cardinalul Joseph Ratzinger, actualul papa Benedict XVI.

Recomandari:

O carte adevarata, verificabila in informatiile propuse spre lectura pana la ultimul amanunt, o vistierie ce-ti va ajuta sa-ti limpezesti gandurile, sa-'ti intregesti imaginile, sa-ti intaresti temeliile propriei culturi"

P.S. Sofroniu al Gyulei, episcop al Bisericii Ortodoxe Romane

Din toata maiestria cu care e construita cartea reiese ca Hristos e viu. In ea, te simti bine, ca intr-o casa mare

Arhiepiscopul Ioan Robu

A fost pentru mine o experienta spirituala traducerea acestei carti pentru ca m-am trezit fata in fata cu Cel care reprezinta fata divina a umanitatii si fata umana a divinitatii

Jana Balacciu Matei

O abordare dezinhibata a vietii hristice, lucrarea analizeaza diversele surse istorice care se refera la Iisus, fara insa a-si propune sa rezolve toate controversele legate de evanghelii. "O carte ca asta nu se poate face fara reflectie si fara pasiune", marturiseste autorul.

Fragment din interviul acordat de autor in "Ziarul Financiar"

- Pot sta alaturi credinta si ratiunea? Credinciosii si necredinciosii?

- Trebuie sa stea alaturi. Credinta fara ratiune nu poate da raspunsuri clare intrebarilor ce-i sunt puse si ar putea cadea in deviatii periculoase, fundamentalismul, de exemplu. Ratiunea fara credinta nu reuseste sa inteleaga marile enigme legate de Dumnezeu, umanitate, istorie. Sensul vietii - aceasta este marea intrebare pe care ne-o punem cu totii, in grade si la intensitati diferite, cu o anumita neliniste. Dar toti suntem fapturi umane si ne uneste pasiunea pentru adevar. Nu intamplator Pilat din Pont ii adreseaza lui Iisus aceasta intrebare: "Ce este adevarul?". Paradoxal, adevarul era chiar acolo, in fata ochilor sai. Mai bine ar fi intrebat: "Cine este adevarul?".

- Ce aduce nou cartea dumneavoastra?

- O viziune riguroasa asupra lui Iisus in globalitatea sa: cel marturisit prin credinta de comunitatea bisericeasca drept Dumnezeu si Domn si in acelasi timp drept om, facut in toate asemenea noua, dar fara pacat. Ma misc in cadrul Credo-ului de la Niceea si Constantinopol, stiind insa ca este nevoie ca Iisus sa fie semnificativ in lumea in care credinciosi si necredinciosi isi pun intrebari despre persoana sa concreta, despre mesajul si actele sale, despre modul de a vorbi despre Tatal. Intr-un cuvant, exista o mare dorinta de a-l cunoaste pe Iisus in toate dimensiunile. De aceea, in cartea mea nu raman tacut in fata nici unei posibile intrebari: este fundamental sa incercam sa raspundem la toate, in limitele datelor istorice de care dispunem si in pofida slabiciunii celor care, ca si persoana din fata dumneavoastra, preot romano-catolic, au indraznit sa scrie despre cineva atat de mare.
Carti scrise de acelasi autor:
Armand Puig - Iisus. Un profil biografic (apare in curand - solicita acest produs)
Armand Puig - Iisus. Un profil biografic (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Iisus. Un profil biografic " ?

Cine a cumparat Iisus. Un profil biografic , a mai cumparat si:
Literatura romana
Miorita Got, Rodica Lungu
Viata e vis
Pedro Calderon de la Barca
Paradis
Toni Morrison
Forta schimbarii
John Kotter
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE