Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
12 reguli de viata Jordan Peterson

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP 20
VANZARI
STAPANII INDUSTRIEI
CARE DISTRUGE PLANETA
FAMILIA BORGIA
SANGE SI SPLENDOARE
Aboneaza-te la newsletter
Epoca de aur a incertitudinii
-15
Epoca de aur a incertitudinii
Editura: Curtea Veche
Data aparitiei: 2011
Numar de pagini: 384
Autor(i): Adrian Cioroianu
Editura: Curtea Veche
Disponibilitate: In stoc

Acest volum vorbeste despre un început de secol XXI pe al carui decor intelectualii conteaza mai putin decât vedetele media, în care America si Occidentul par a fi depasite de puterea în crestere a Chinei si a statelor emergente, în care statele Arabiei dezmint clisee (si islamizeaza politica), iar Rusia ...

Pret: 36,00 lei
Pret: 30,60 lei
buc.
CARTI » Politica si Administratie » Epoca de aur a incertitudinii

Epoca de aur a incertitudinii

Acest volum vorbeste despre un început de secol XXI pe al carui decor intelectualii conteaza mai putin decât vedetele media, în care America si Occidentul par a fi depasite de puterea în crestere a Chinei si a statelor emergente, în care statele Arabiei dezmint clisee (si islamizeaza politica), iar Rusia îsi consuma energia pentru a-si întretine flacara ambitiilor imperiale, în care Turcia pare chiar a-si fi început propria revansa, iar Europa Unita pare mai îmbatrânita (si mai dezbinata) ca oricând.

Într-o analiza subtila si nuantata, Epoca de aur a incertitudinii este chiar timpul nostru: unul al grabei si al inconsistentei, în care se înfrunta si se suprapun trei logici diferite: logica educativ-istorica a muzei Clio, logica mobilizatoare & „eroica“ a generalului Von Clausewitz si logica axata pe eveniment & surpriza a star system-ului de tip Lady Gaga.

Ce rezulta de aici? O harta planetara jalonata de foarte multe semne de întrebare.

Adrian Cioroianu este autorul volumelor de succes Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005) si Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietica în noua ordine mondiala (2009), ambele aparute la Curtea Veche Publishing.

Ceea ce reuseste Adrian Cioroianu este dificilul echilibru între stiinta si sinteza plastica a observatiilor, echilibru obtinut prin accentul care cade mai mult pe expozeu decât pe comentariu.
Iulia Deleanu, Observator cultural

[Adrian Cioroianu] scrie fluent, izbutind un aliaj remarcabil între rigorile analistului, informatia fostului ministru si calitatile povestitorului.
Mircea Morariu, Familia

Acest volum pune în discutie doua dintre dosarele pe care autorul
le vede ca fiind esentiale pentru prezentul nostru: i) pozitionarea intelectualului între biblioteca si televiziune, între cunoastere si informatie, între continuum-ul oferit de civilizatia literei si evenimentul ilustrat de civilizatia imaginii; ii) logica în schimbare a actualitatii internationale, cu o China care poate va lua în acest secol locul Statelor Unite ale Americii drept cea mai mare putere a lumii, cu o lume islamica în care Revolutia iasomiei si Primavara araba au deocamdata un final deschis si cu alte spatii — Rusia, Turcia, Uniunea Europeana etc. — în care certitudinile sunt tot mai anemice.

Pentru a-l însoti pe cititor de-a lungul acestor pagini am apelat la trei personaje diferite, din timpuri si spatii ce nu au multe în comun: muza Clio — patroana istoricilor —, generalul prusac Carl von Clausewitz si artista pop Lady Gaga.

Niciunul nu trebuie privit aici drept ceea ce a fost sau este, ci mai curând prin prisma simbolisticii sale. Fiecare dintre cele trei personaje este, în textul de mai jos, un semnificant pentru câte un tip de logica diferita.

Prin logica de tip Clio înteleg aici evolutia cumulativa a societatii globale, povestea acestui continuum al Istoriei în care întotdeauna în spatele unui efect se afla mai multe cauze si în care trama în sine este mult mai importanta decât personajele care o anima. Logica de tip Clio înseamna respectul fata de trecut si speranta ca acest trecut poate oferi lectii pentru un prezent (si viitor) mai bun.

Apoi, prin logica de tip Clausewitz înteleg maniera în care s-au structurat, de-a lungul ultimelor secole, dosarele politice, diplomatice sau militare ale puterilor statale ce au dat contur Istoriei.

Logica de tip Clausewitz e mereu cu fata spre viitor: orice actiune ai întreprinde azi (militara, diplomatica sau politica), ea are loc în virtutea unei zile de mâine pe care-o doresti a fi într-un fel anume.

În fine, prin logica de tip Lady Gaga înteleg aici dimensiunea spectaculara si imprevizibila a lumii de azi, si mai ales prevalenta evenimentului (în contrast cu povestea de tip Clio) si a exhibarii imagistice media (în contrast cu planul confidential de tip Clausewitz).

Este logica unui „prezent continuu“, în care trecutul (adica logica de tip Clio) nu mai conteaza, iar viitorul (adica logica de tip Clausewitz) nu mai intereseaza din perspectiva ideologica pe aproape nimeni.

 

Ce parere ai despre cartea "Epoca de aur a incertitudinii" ?

Cine a cumparat Epoca de aur a incertitudinii, a mai cumparat si:
Ungurii despre romani. Nasterea unei imagini etnice
Sorin Mitu, Melinda Mitu
Interventii
Noam Chomsky
Existenta prin cultura. Represiune, colaborationism si rezistenta intelectuala sub regimul comunist
Gabriel Andreescu
Mitul democratiei
Lucian Boia
Abonare
Relatii clienti
Termeni si Conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE