Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Toate panzele sus

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZARI
OFERTE SPECIALE
COLECŢII ŞI PACHETE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Decojind ceapa
Decojind ceapa
Editura: Polirom
Data aparitiei: 2012
Numar de pagini: 418
Autor(i): Gunter Grass
Editura: Polirom
Colectia: Premiul Nobel

Povara, eticheta si stigmatul le furnizez singur: am fost un tanar nazist (Gunter Grass)

Autobiografia lui Gunter Grass, Decojind ceapa, a trezit un sir de controverse aprinse in presa din intreaga lume, dupa ce cistigatorul Premiului Nobel al Germaniei postnaziste a marturisit ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Decojind ceapa

Decojind ceapa

Povara, eticheta si stigmatul le furnizez singur: am fost un tanar nazist (Gunter Grass)

Autobiografia lui Gunter Grass, Decojind ceapa, a trezit un sir de controverse aprinse in presa din intreaga lume, dupa ce cistigatorul Premiului Nobel al Germaniei postnaziste a marturisit ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in 1944, s-a inrolat voluntar in trupele Waffen-SS. Copilaria petrecuta intr-un apartament inghesuit din Danzig, bravada tineretii printre ruinele Germaniei de dupa razboi, foamea de alimente, de dragoste si de arta, precum si geneza celebrului sau roman, Toba de tinichea, sint doar citeva coordonate ale autobiografiei sale, care ne reveleaza un Gunter Grass in postura sa cea mai intima, chiar si cu riscul unei ?sinucideri morale?, cum titrau ziarele siderate de marturisirea surprinzatoare a scriitorului.

Pentru mine, politica si literatura nu au fost niciodata contrarii care se exclud: limba in care scriu sufera de politica; tara in care scriu indura din greu consecintele politicii sale; cititorii cartilor mele sint, ca si mine, autorul, marcati de politica. Ar avea prea putin sens sa caut idile apolitice, caci, pe nesimtite, chiar si metaforele lunii au devenit macabre. Gunter Grass

Decojind ceapa este, ?n termeni literari, o capodopera a prozei lui Grass: o carte-proces, ?n care acuzatul si acuzatorul sunt, desi tardiv, una si aceeasi persoana. Culpa, scrie Grass, ?ram?ne ca o pata care nu se sterge, o baltoaca pe care, oric?t ai linge-o, nu poti s-o usuci.?
Gandul

Romanul incepe cu Grass la virsta de 12 ani, o perioada in care izbucnea cel de-al doilea razboi mondial. Adolescent ?n Germania aflata ?n razboi, Grass fusese luat ?n serviciul de ajutor al armatei aeriene, Luftwaffe; rol care nu era ?unul voluntar?. ?n acest context, la 15 ani face cererea de a fi ?nrolat ca voluntar la arma submarine. Cererea ?i este respinsa, data fiind v?rsta prea cruda. Dar, la doi ani dup? aceea, cererea va avea ecou: viitorul scriitor este ?ncorporat ?n Waffen-SS. Va prinde ultimele luni ale razboiului, ?nainte de a cadea prizonier la americani si de a fi internat ?ntr-un lagar (unde, printre altii, ?l ?nt?lneste pe Joseph Ratzinger, viitorul papa, cu care joaca zaruri sub o foaie de cort si poarta discutii vag teologice). Confesiunea se incheie douazeci de ani mai tirziu, cind scriitorul publica Toba de tinichea, romanul care avea sa fie simburele carierei sale literare.Decojind ceapa ar putea fi numita mai degraba literatura autobiografica: amintirile sint ca o ceapa, spune scriitorul, iar fiecare coaja trebuie data la o parte pentru a ajunge la straturile cele mai profunde ale memoriei noastre. In cele aproape 500 de pagini ale cartii, autorul pune in scena o drama morala in care el insusi joaca atit rolul vinovatului, cit si pe cel al calaului: unul se apara, celalalt acuza.
Cotidianul

*****

Despre Autor: Gunter Grass : Poet, prozator, dramaturg, sculptor si grafician, Gunter Grass s-a nascut la 16 octombrie 1927 la Danzig, loc in care isi va petrece si tineretea. Se inroleaza la virsta de saisprezece ani in Waffen SS si este luat prizonier de americani. A fost presedinte al Academiei de Arte din Berlin intre 1983 si 1986. Se afirma ca prozator cu romanul care il va consacra pe plan international: Toba de tinichea (1959), de factura picaresca, radiografie a lumii si satira grotesca a epocii din perspectiva unui pitic tobosar. Impreuna cu Pisica si soarecele (1961) si Ani de caine (1963), Toba de tinichea ? care i-a adus etichetari atit de deosebite, de la ?constiinta a generatiei sale? pana la acuzatii de pornografie, obscenitate, nihilism si blasfemie ? formeaza ?trilogia Danzigului?.

Activitatea sa literara a fost incununata de cele mai importante distinctii: Premiul Buchner (1965), Premiul Fontane (1968) si Premiul Nobel pentru literatura (1999).

Autobiografia lui Gunter Grass, Decojind ceapa, a trezit un sir de controverse aprinse in presa din intreaga lume, dupa ce cistigatorul Premiului Nobel al Germaniei postnaziste a marturisit ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in 1944, s-a inrolat voluntar in trupele Waffen-SS. Copilaria petrecuta intr-un apartament inghesuit din Danzig, bravada tineretii printre ruinele Germaniei de dupa razboi, foamea de alimente, de dragoste si de arta, precum si geneza celebrului sau roman, Toba de tinichea, sunt doar citeva coordonate ale autobiografiei sale, care ne reveleaza un Gunter Grass in postura sa cea mai intima, chiar si cu riscul unei ?sinucideri morale?, cum titrau ziarele siderate de marturisirea surprinzatoare a scriitorului.
Carti scrise de acelasi autor:
Gunter Grass - Decojind ceapa (apare in curand - solicita acest produs)
Gunter Grass - In mers de rac (apare in curand - solicita acest produs)
Gunter Grass - Anestezie locala (apare in curand - solicita acest produs)
Gunter Grass - Pisica si soarecele (apare in curand - solicita acest produs)
Gunter Grass - Aparatul de fotografiat (apare in curand - solicita acest produs)
Gunter Grass - Secolul meu (apare in curand - solicita acest produs)
Gunter Grass - Toba de tinichea
Gunter Grass - Intre Germania si Germania (apare in curand - solicita acest produs)
Gunter Grass - Ani de caine (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Decojind ceapa" ?

Cine a cumparat Decojind ceapa, a mai cumparat si:
Rege, dama, valet
Vladimir Nabokov
Secretul zilelor de nastere
Isabelle Biron
Corpus Hermeticum
Hermes Trismegistos
Gargui
Andrew Davidson
Abonare newsletter
	
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
Pericolele nebanuite ale campurilor electromagnetice 5G
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE