Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
De vorba cu Valeriu Popa despre sanatate si viata

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI IN
LIBRARIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZARI
OFERTE SPECIALE,
COLECTII SI PACHETE
CARTILE CENTRULUI PENTRU
SANATATE DEEPAK CHOPRA
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010
Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010
Editura: Universul Juridic
Data aparitiei: 2011
Numar de pagini: 1040
Autor(i): Curtea Constitutionala a Romaniei
Editura: Universul Juridic
Colectia:

În cele aproape doua decenii de existenta, Curtea Constitutionala, prin deciziile sale, a asigurat promovarea si respectarea în România a normelor si valorilor consacrate la nivel european sau global.

Exercitiul democratic, protectia drepturilor omului au devenit reflexe ale societatii românesti si, în primul rând, ale actului de justitie. Ele reprezinta ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010

Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010

În cele aproape doua decenii de existenta, Curtea Constitutionala, prin deciziile sale, a asigurat promovarea si respectarea în România a normelor si valorilor consacrate la nivel european sau global.

Exercitiul democratic, protectia drepturilor omului au devenit reflexe ale societatii românesti si, în primul rând, ale actului de justitie. Ele reprezinta un domeniu extrem de vast si deloc facil, mai ales ca respectarea lor este o obligatie care revine într-o masura mai mult sau mai putin evidenta tuturor institutiilor statului.

Capitolul drepturilor omului ocupa locul cel mai important, atât prin esenta lor, cât si prin aceea ca respectarea acestor drepturi constituie un criteriu politic de integrare în sistemul dreptului european.

Putem afirma ca în prezent România are capacitatea institutionala interna de a aprofunda încorporarea valorilor europene la toate nivelurile, de la cetatean si societatea civila, la administratie si justitie.

O problema extrem de importanta care se pune în prezent cu deosebita acuitate în teoria si practica judecatoreasca este cea a aplicarii, în temeiul Constitutiei, a principiului suprematiei normelor Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale asupra dreptului intern.

Suprematia dreptului european se rasfrânge în egala masura si în domeniul dreptului si contenciosului constitutional, asadar si în jurisprudenta Curtii Constitutionale, care, în motivarea deciziilor sale, se refera constant la hotarâri ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, pronuntate de curând sau cu decenii în urma.

Mai trebuie subliniat ca în deciziile instantei constitutionale s-au receptat pentru prima data Conventia europeana si practica instantei de la Strasbourg. Din acest punct de vedere, Curtea Constitutionala este primul si cel mai important actor, pionerul integrarii juridice europene.

Este o realitate de necontestat, care nu poate fi ignorata de institutiile statului si, în special, de instantele judecatoresti, tinute sa respecte caracterul general obligatoriu al deciziilor instantei de contencios constitutional.

Prezentul volum se doreste a fi o continuare si - de ce nu? - chiar o dezvoltare, speram asteptata cu interes, a culegerilor continând deciziile de constatare a neconstitutionalitatii unor legi, ordonante sau a unor prevederi din legi si ordonante, publicate în anii trecuti, dar care, din pacate, s-au oprit la anul 2006.

Curtea Constitutionala a României revine, asadar, în peisajul editorial românesc, propunând celor interesati o culegere inedita care cuprinde o serie de decizii de referinta (deopotriva de admitere si, respectiv, de respingere), pronuntate în perioada 2007 - 2010, decizii care sunt cu adevarat materiei de interes pentru toti cei care vor consulta lucrarea.

Astfel, deciziile au fost grupate pe domeniile reprezentând principalele categorii de atributii ale Curtii Constitutionale: (Titlul I) - Controlul constitutionalitatii legilor înainte de promulgare, (Titlul II) - Controlul constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, (Titlul III) - Solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele Guvernului, (Titlul IV) - Solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala; în cadrul acestor domenii, deciziile au fost ordonate cronologic (2007 - 2010). În fine, lucrarea contine si un index alfabetic ce indica materiile în care se regasesc dispozitiile legale care au facut obiectul controlului de constitutionalitate. - Augustin Zegrean
Presedintele Curtii Constitutionale

Carti scrise de acelasi autor:
Curtea Constitutionala a Romaniei - Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010 (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010" ?

Cine a cumparat Decizii relevante ale Curtii Constitutionale 2007-2010, a mai cumparat si:
Prima mea carte de franceza
Larousse
Tepes. O biografie a lui Vlad Dracula
Alexandru Buican
Ultimul supravietuitor
David Baldacci
Captiv in labirint
James Dashner
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
Cristalul eteric. Al treilea tunel
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE