Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Creanga de aur
Creanga de aur
Editura: Mihail Sadoveanu
Data aparitiei: 2015
Numar de pagini: 215
Autor(i): Mihail Sadoveanu
Editura: Mihail Sadoveanu
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

Creanga de aur (Mihail Sadoveanu)

…a ajuns pâna la barbarii de dincolo de muntele Em si pâna la noroadele de la Carpati vestea-poveste ca împaratia cauta sotie pentru feciorul Vasilisei lrina, care va ajunge curând sa fie el singur vasilevs.

La stânile lor din munti, ori la staulele din balti, ori la ...
Pret: 20,00 lei
buc.
CARTI » Beletristica » Creanga de aur

Creanga de aur

Creanga de aur (Mihail Sadoveanu)

…a ajuns pâna la barbarii de dincolo de muntele Em si pâna la noroadele de la Carpati vestea-poveste ca împaratia cauta sotie pentru feciorul Vasilisei lrina, care va ajunge curând sa fie el singur vasilevs.

La stânile lor din munti, ori la staulele din balti, ori la popasurile de la marginea holdelor, la focurile de seara, oameni cu plete zbârlite, mirosind a duhori si pulbere, graiau de comorile fara de numai si de palatele încântate care stau între mari.

Acolo-i raiul lumii si buricul pamântului, acolo sunt livezi cu mere de aur si cânta pasarea maiastra la ferestre împodobite cu margaritare.

Boieri îmbracati cu biani scumpe, cu caciuli de breb în cap si ciubote rosii în picioare, umbla din cetate în cetate, întrebând daca nu s-a pomenit si nu s-a auzit de cea mai frumoasa fecioara, despre care au prorocit vracii, s-au visat schivnicii cum ca ar fi sortita sa ajunga a fi doamna lumii.

Cine nu poate raspunde primeste un ban de arama; cine raspunde primeste un galben s-un strai de matase.

Astfel alaiul creste umblând si cautând, pâna ce se va afla acea coliba sarmana unde stau de vorba trei surori cosânzene.

De ce trebuia sa se gaseasca împaratita într-o coliba, nimeni n-ar fi putut spune. Macar atâta mângâiere se cuvenea sa aiba noroadele în râvna si-n visurile lor.

Caci de veacuri se sileau sa coboare din negura catre lumina, sa rupa farmecele, sa darâme idolii, sa spintece haznalele si sa deschida comorile.

Necontenit batuti de ostile bizantului, îsi oblojeau ranile si-si sporeau îndârjirea. Astfel unii dadeau târcoale hotarului, admirând si temându-se.

Iar altii visau în salasurile lor, amagindu-se cu povesti pâna ce va veni vremea sa se rupa înaintea lor zidurile îndoite de la Constantin-lmparat si de la Atila si sa li se deschida Poarta de Aur.

Ca sa se îndeplineasca hotarârea maritei Vasilise, umblasera în împaratie, în acel an fericit, multi dregatori, cautând si alegând fecioare frumoase, care ar fi fost vrednice sa intre în Palatul Sfânt.

Ca întotdeauna, povestile noroadelor trebuiau sa ramâie povesti. Preacinstitii patriei nu nimerisera si nu poposisera decât la curti bogate. Inaltimea trupului, numarul anilor si condurul se potrivisera numai unor fecioare crescute întru îndestulare, ai caror parinti îsi scriau pe catastifuri lungi bogatiile.

Deci când s-a zvonit ca s-ar fi aflând între cele alese si o copila care nu venea dintru îmbelsugare si fericire, noroadele s-au bucurat binecuvântând, caci minunea aducea un nou spor nadejdilor si basmului.

Dintre cele gasite, nu se putea alege decât una ca sa fie împarateasa lui Constantin-lmparat.

Se bucurau douazeci de fiinte tinere, visând cununa si purpura, dar aveau sa se întristeze nouasprezece. Cazute din înaltime, n-ar mai fi fost vrednice decât de moarte, si de monahie.

Era usor de înteles ca sortii cei mai multi nu sunt pentru izbânda, insa ele nu voiau sa cunoasca decât globul fermecat în care-si vedeau imaginea în purpura.

Când Stavrikie, marc logofat si mare postelnic al Împaratiei, porunci adunarea lor la palatul Hieria, pe tarmul asiatic al Bosforului, si când alaiurile prinsera a intra pe porti, viitoarele împaratesc se uitara cu mirare si dispret unele la altele.

Maria de la Amnia venea în tovarasia batrânei Teosva. Se afla pe cale, in urma lor, si cuviosul batrân hilarei cu toti ai casei.

Preasfintitul Platon parasise pe zece zile adunarea episcopeasca de la cetatea Nikeea si se ostenise catre sarbatoarea nuntii împaratesti...

Ce parere ai despre cartea "Creanga de aur" ?

Cine a cumparat Creanga de aur, a mai cumparat si:
Eduard al III-lea
William Shakespeare
Draga profesore Einstein. Din corespondenta lui Einstein cu copiii
Alice Calaprice
Fata din tren
Paula Hawkins
Morometii
Marin Preda
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE