Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Jack Reacher

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP 10
VANZARI
INVATA SINGUR
ARTA DE A TRAI FERICIT
NATIONAL
GEOGRAPHIC
Aboneaza-te la newsletter
Confesiuni, editie bilingva
-10
Confesiuni, editie bilingva
Editura: Nemira
Data aparitiei: 2006
Numar de pagini: 464
Autor(i): Sfantul Augustin
Editura: Nemira
Colectia:

Daca ar încerca sa cuprinda textul Confesiunilor în canoanele unui gen sau ale unei specii literare bine delimitate, un teoretician al literaturii ar avea de înfruntat dificultati insurmontabile si ar constata pîna la urma ca se afla în fata unei scrieri inclasabile.

Relatare narativa? Fireste, dar pîna la un punct ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » Confesiuni, editie bilingva

Confesiuni, editie bilingva

Daca ar încerca sa cuprinda textul Confesiunilor în canoanele unui gen sau ale unei specii literare bine delimitate, un teoretician al literaturii ar avea de înfruntat dificultati insurmontabile si ar constata pîna la urma ca se afla în fata unei scrieri inclasabile.

Relatare narativa? Fireste, dar pîna la un punct si doar în prima parte. Efuziune lirica? Speculatie filosofica? Discurs critic interpretativ asupra textelor scripturale? Analiza psihologica?

Fiecare în parte si toate la un loc, într-un discurs practic indisociabil în componente. Abatere, într-un fel, de la formele literare cunoscute, Confesiunile ne apar ca un text scris „dintr-o rasuflare“, fara o „schema“ prestabilita, ba chiar, la o lectura superficiala, plin de incoerente, reveniri si repetitii, lipsit parca de o unitate interioara.

Pe de alta parte, nu este greu de observat ca prima parte este preponderent narativa, pe când în partea a doua lipseste orice referinta evenimentiala, continutul fiind exclusiv speculativ si analitic.

Confesiunile Sf. Augustin sînt una dintre cartile cele mai frecvent traduse si tiparite: culturile mari detin fiecare în parte, câteva duzini diferite, realizate, de-a lungul ultimelor trei-patru secole, dupa principii si cu finalitati diferite, începând de la reproduceri strict literale si pâna la parafrazari foarte libere.

Simpla consultare a fisierelor marilor biblioteci, cum ar fi Biblioteca Nationala sau biblioteca Institutului de Studii Augustiniene din Paris, ne poate da o imagine elocventa asupra numarului mare de editii ale acestui text fundamental al culturii europene.

Mare este si numarul manuscriselor care au conservat textul Confesiunilor, cele mai vechi datând din secolul al VII-lea.

Diferentele, adesea importante, între diferitele versiuni manuscrise au facut extrem de dificila sarcina filologica de restaurare a unui prototip cât mai apropiat de gândirea autentica a Sf. Augustin.

Recomandare: Confesiuni, Sfantul Augustin

~ Viata Sf. Augustin, s-a spus de atâtea ori, reprezinta imaginea completa a celei mai fascinante aventuri in care poate fi angrenata o fiinta umana: cautarea lui Dumnezeu, a Binelui si a Adevarului suprem.
(Eugen Munteanu)

Fragmente: Confesiuni, Sfantul Augustin

As vrea acum sa-mi aduc aminte de ticalosiile mele din trecut si de stricaciunile trupesti ale sufletului meu, nu ca sa le iubesc pe ele, ci ca sa Te iubesc pe Tine, o, Dumnezeule al meu! Fac lucrul asta din dragostea dragostei pentru Tine, intorcandu-ma la cararile mele atat de nevrednice intru amaraciunea rememorarii mele, pentru ca Tu sa-mi readuci in suflet dulceata, o, Tu, Dulceata neinselatoare, Dulceata fericita si sigura; si sa ma culegi din nou din risipirea in care m-am risipit in mii de bucatele, cand, indepartandu-ma de Tine Unul, am disparut faramitat in multe.

Caci odinioara, in tineretea mea, am ars de dorinta de a ma satura de lucruri josnice si am crezut ca ma afund, ca intr-o padure, in tot felul de amoruri intunecate, pana cand infatisarea mea s-a topit, am putrezit in fata ochilor Tai, fiindu-mi mie pe plac si dorind sa plac ochilor oamenilor.
Sfantul Augustin

CONFESIUNI  CAPITOLUL II

Nu as fi absolut nimic, daca Tu nu ai exista întru mine

 2. Dar în ce fel îl voi invoca eu pe Dumnezeul meu, pe Dumnezeul si pe Domnul meu? Fiindca oricum îl voi invoca, îl voi chema în mine, întru totul pe El însusi, însa care ar putea sa fie locul din fiinta mea în care sa poata veni întru mine Dumnezeul meu; în care loc sa vina întru mine Dumnezeu, Dumnezeul care a facut ce­rul si pamîntul? O, Doamne, Dumnezeule al meu, exis­ta oare în fiinta mea ceva atît de mare, care sa Te poata cuprinde? Dar oare cerul si pamîntul, pe care Tu le-ai fa­cut, si în care Tu si pe mine m-ai zidit, Te cuprind ele oare?

 Dar, întrucît fara Tine nimic din tot ceea ce exista n-ar putea sa existe, ar fi cu putinta oare ca ceea ce exista sa poata sa Te cuprinda? Fiindca la fel sînt si eu: de ce îti cer eu sa vii întru mine, eu, care n-as putea sa exist daca Tu n-ai fi întru mine? Deoarece eu, chiar si la cei de jos de ma voi duce, Tu esti totusi pîna si acolo; iar de voi cobori la iad, Tu iarasi esti prezent. Asadar, o, Dumnezeule al meu, eu n-as putea sa fiu, n-as putea în nici un fel sa exist, daca Tu n-ai fi întru mine. Or, as putea eu oare sa exist, daca n-as fi întru Tine, Cel da­torita Caruia sînt toate, prin care sînt toate si în care sînt toate? Chiar asa, o, Doamne, chiar asa! în ce loc sa Te chem deci, de vreme ce eu sînt întru Tine; sau Tu, de unde anume sa vii întru mine? Caci unde m-as putea eu retrage în afara cerului si a pamîntului, pentru ca Dumnezeul meu sa vina întru mine de acolo, El, Care a zis: Eu umplu si cerul, si pamîntul.

CONFESIUNI  CAPITOLUL IV

Ce anume esti, o, Dumnezeule?

 4. Asadar, ce anume esti, o, Dumnezeule al meu, Te întreb ce anume esti, daca nu Domnul Dumnezeu? Dar cine ar putea sa fie Domn, în afara de Domnul, sau cine ar putea sa fie Dumnezeu, în afara de Dumnezeul nos­tru? O, Tu, Preaînaltule, Preabunule, Preaputernicule, Atotputernicule, Preamilostive, Preadreptule, Preataini-cule si Preaprezentule! Tu, Cel Preafrumos si Cel Prea-tare! Tu, Care esti statornic si de necuprins! Tu, Cel ne­schimbat, Care le schimbi pe toate! Tu, Care nu esti niciodata nou si niciodata vechi! Tu, Cel Care le înno-iesti pe toate si Care pe cei trufasi îi readuci la vechea lor stare, si ei nici macar nu stiu! Tu, Cel întotdeauna activ si întotdeauna pasnic; Tu, Cel Care mereu aduni, dar Care nu ai nevoie de nimic; Tu, Cel Care aduci si Care umpli! Tu, Cel Care ocrotesti; Tu, Cel Care nasti si hranesti, si duci totul pîna la capat, cautînd atunci cînd Tie nimic nu-Ti lipseste!

Tu iubesti si nu devii patimas; esti gelos si esti în siguranta; Te caiesti si totusi nu regreti; Te mînii, dar esti linistit; Tu schimbi lucrarile mîinilor Tale si totusi, planul nu Ti-l schimbi; Tu primesti ceea ce gasesti si niciodata nu arunci nimic de la Tine; Tu, Care nu esti niciodata sarac, dar care Te bucuri de cîstiguri; Care nu esti niciodata avar, dar Care ceri totusi dobînzi; Tu, Ca­ruia i se da din belsug, ca sa nu pretinzi datorii, si to­tusi, cine poseda ceva si acel ceva nu este al Tau? Tu dai înapoi datoriile, fara sa ramîi cuiva dator; dai înapoi datoriile, nepierzînd nimic. Si ce am mai putea spune, o, Dumnezeule al meu, Tu, viata mea, Tu, Dulcele meu cel Sfînt? Sau ce ar mai putea sa spuna cineva, cînd ar încerca sa vorbeasca despre Tine? Dar vai de aceia care pastreaza tacerea cu privire la Tine, fiindca, desi vorba­reti, ei tot muti sînt.

CONFESIUNI  CAPITOLUL V

Pot muri, ca sa nu mor

 5. Cine-mi va da mie posibilitatea sa ma odihnesc întru Tine? Cine-mi va da mie puterea ca Tu sa vii în inima mea? Si oare, daca vii, o vei îmbata astfel încît eu sa pot uita relele mele si sa Te îmbratisez pe Tine, Tu, singurul meu bun? Ce anume esti Tu pentru mine? Ai mila de mine, ca sa pot vorbi! Ce anume sînt eu însumi pentru Tine, ca Tu sa poruncesti sa fii iubit de mine, si, daca nu voi face aceasta, sa Te mînii pe mine si sa ma ameninti cu suferinte cumplite? Cît de mici, sau cît de mari ar fi aceste suferinte, daca eu nu Te-as iubi? Vai mie! Spune-mi prin milostivirile Tale, o, Doamne, Dum­nezeule al meu, ce esti Tu pentru mine? Spune sufletu­lui meu: mintuirea ta sînt Eu/ Spune asa, ca sa aud!

Carti scrise de acelasi autor:
Sfantul Augustin - Confesiuni, editie bilingva (apare in curand - solicita acest produs)
Sfantul Augustin - Despre geneza in sens literar (apare in curand - solicita acest produs)
Sfantul Augustin - Predici catre popor la ziua nasterii Domnului nostru Iisus Hristos (apare in curand - solicita acest produs)
Sfantul Augustin - Confesiuni
Sfantul Augustin - Despre minciuna (apare in curand - solicita acest produs)
Sfantul Augustin - Confesiuni

Ce parere ai despre cartea "Confesiuni, editie bilingva" ?

Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE