Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
De vorba cu Valeriu Popa despre sanatate si viata

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI IN
LIBRARIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZARI
OFERTE SPECIALE,
COLECTII SI PACHETE
CARTILE CENTRULUI PENTRU
SANATATE DEEPAK CHOPRA
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Cine a zis sa fii normal. Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional
-15
Cine a zis sa fii normal. Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional
Editura: Act si Politon
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: -
Autor(i): Dr. Dale Archer
Editura: Act si Politon
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional. "Cine a zis sa fii normal" este o carte presarata cu povestiri ilustrative, analize evolutioniste si instrumente practice menite sa îi ajute pe cititori sa-si fructifice calitatile deosebite.

Aceasta carte ofera un mod nou, eliberator, de a va privi pe ...
Pret: 34,00 lei
Pret: 28,90 lei
buc.
CARTI » Dezvoltare Personala » Cine a zis sa fii normal. Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional

Cine a zis sa fii normal. Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional

Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional. "Cine a zis sa fii normal" este o carte presarata cu povestiri ilustrative, analize evolutioniste si instrumente practice menite sa îi ajute pe cititori sa-si fructifice calitatile deosebite.

Aceasta carte ofera un mod nou, eliberator, de a va privi pe voi însiva si pe cei din jurul vostru.

Ce anume înseamna „sa fii normal”? Care sunt lucrurile care îi fac pe oameni sa spuna despre cineva ca este „normal”? Face lucrurile ca toata lumea? Toti oamenii sunt învatati de mici ca detin anumite abilitati, ca sunt înzestrati cu talente care îi fac speciali. Daca a fi normal înseamna a fi exact ca toata lumea, atunci care mai este farmecul?, se întreaba Dale Archer.

Exista o serie de trasaturi de personalitate care pot face parte dintr-un caracter normal, dar atunci când sunt prezentate sub forma extrema pot sa fie anormale, sa le cauzeze probleme oamenilor si chiar sa atraga dupa sine un diagnostic psihiatric.

Autorul discuta despre primele opt cel mai des întâlnite si mai importante dintre aceste trasaturi. Archer spera ca în momentul în care veti termina de citit aceasta carte, veti putea sa va dati seama ca fiecare poseda toate aceste trasaturi, într-o anumita masura. Veti putea sa analizati unde se încadreaza fiecare dintre trasaturile voastre pe un continuum de la unu la zece.

Cele opt trasaturi despre care Dale Archer vorbeste, sunt:

Aventuros (ADHD);
Perfectionist (OCD);
Timid (Tulburare de anxietate sociala);
Hiperalert (Tulburare de anxietate generalizata);
Dramatic (Histrionism);
Egocentric (Narcisism);
Hiperenergic (Tulburare bipolara);
Magic (Schizofrenie).

Aventuros

Multor oameni faimosi li s-a asociat trasatura aventuroasa (ADHD). Oameni pasionati, curiosi si energici, precum Michael Phelps, Justin Timberlake sau Michael Jordan, pot fi vazuti clasându-se sus pe continuumul ADHD.

De obicei, ADHD-ul este considerat ca fiind o tulburare a copilariei, mai mult sau mai putin limitata la cei care nu au înca vârsta legala pentru a consuma alcool. În aceasta carte de dezvoltare personala, Archer da exemplul lui Seth, ale carui note din scoala primara au avut de suferit. „În acei ani ai copilariei, îmi doream sa fiu afara.

Îmi doream pur si simplu sa fac orice altceva decât sa stau înauntru toata ziua.” Poate fi frustrant când personalitatea copilului îi provoaca greutati în a obtine note bune la scoala.

Autorul spune ca atunci când „Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale” a definit pentru prima data criteriile de diagnostic pentru ADHD, a fost o mana cereasca. Crearea unei definitii pentru ADHD, le-a permis parintilor lui Seth sa înteleaga ca, de fapt, copilul lor nu era pur si simplu lipsit de inteligenta sau nu avea doar o gândire dezordonata. El suferea de un dezechilibru chimic la nivelul creierului, care îi îngreuna capacitatea de a functiona în societate, sau cel putin în anumite parti ale societatii actuale, în special în scoli.

Dale Archer nu respinge diagnosticele si tratamentul medical pentru deficitul de atentie sau tulburarea de hiperactivitate. Cu toate acestea, spune el, în ultimii zece ani, diagnosticele de ADHD au crescut pâna la un nivel absurd. În 2008, cinci milioane de copii au fost diagnosticati ca suferind de ADHD, iar medicamentele pentru ADHD pot avea efecte negative.

Perfectionist

A fi perfectionist înseamna a fi extrem de ordonat, hiperorganizat, imaculat, atent la detalii si capabil în a gestiona sarcini foarte complexe, fragmentându-le în partile lor componente. Ca perfectionist, un om întrece asteptarile celorlalti, stabilindu-si standarde foarte înalte.

Ca tulburare mintala, OCD-ul este de multe ori gresit înteles si gresit reprezentat în mass-media. Stigmatul asociat tulburarii obsesiv-compulsive este înca puternic. În reprezentarile media, oamenii cu OCD par nebuni, bizari, ciudati.

Perfectionistii pot fi extraordinari ingineri, manageri, planificatori si organizatori de toate felurile. Iata exemplul designerului de moda Vera Wang, care spune: „Sunt obsedata de detalii si de modul cum se aplica acestea persoanei care poarta hainele. Vizualizez femeile. Asa procedez cu toate produsele mele. O femeie poate fi o atleta; poate fi o persoana clasica, traditionalista; poate fi o vampa. Oricare dintre aceste trasaturi sau toate la un loc pot apartine unei femei.”

Timid

Daca timiditatea este trasatura voastra dominanta, atunci în capitolul dedicat tulburarii de anxietate sociala, veti avea ocazia sa vedeti ca o viata linistita nu este una rea. Autorul spera ca, veti reusi sa accesati resursa puternica a fortei voastre interioare.

Tulburarea de anxietate sociala, numita uneori sociofobie, se defineste în esenta prin teama de oameni sau de situatii sociale. Multi oameni celebri au fost cunoscuti ca fiind extrem de timizi. Agatha Christie si Harper Lee sunt doar doua exemple. Se spune ca actrita Kim Basinger a luat lectii de balet în copilarie pentru a învata sa faca fata timiditatii ei paralizante. Bill Gates sau Mark Zuckerberg sunt alte exemple care dovedesc faptul ca oamenii îsi pot transforma personalitatea într-o oportunitate pentru succes.

Punctele forte dominante ale timiditatii sunt: abilitati de bun ascultator; sensibilitate; capacitatea de a lua decizii într-un mod atent si chibzuit; independenta; solitudine productiva; atentie.

Hiperalert

„Anxietate” este un cuvânt atât de comun, încât multi oameni nici macar nu realizeaza ca aceasta poate fi de fapt clasificata ca afectiune mintala. Persoanele care au tulburare de anxietate generalizata sufera de anxietate si îngrijorare excesive si necontrolate. Aceasta anxietate îi face sa se simta irascibili si tensionati, ei nu pot dormi, obosesc usor si sunt agitati.

Anxietatea exista de mii de ani. De-a lungul timpului, înca din vremurile de demult, anxietatea i-a ajutat pe oameni sa evite situatii în care marja de eroare între viata si moarte era mica. I-a avertizat pe oameni atunci când vietile lor erau în pericol. Astazi, oamenii reactioneaza în acelasi mod la amenintarile moderne: sefi exigenti, copii capriciosi, vieti suprasolicitante sau incertitudinea economica.

A fi hiperalert ofera urmatoarele puncte forte: vigilenta; pregatire; intuitie; observatie.

Dramatic

Multi artisti sunt dramatici (histrionici): Elton John, Tom Cruise, Lady Gaga sau Beyonce sunt doar câtiva dintre ei. „Personalitatea dramatica” este sinonima cu artistii. Cuvântul „histrionic” înseamna „actoricesc sau teatral” si deriva din „histrio”, care este termenul grecesc pentru „actor”.

Nu toti cei care se situeaza pe continuumul histrionic sunt artisti profesionisti. Pe masura ce o persoana înainteaza pe continuumul histrionic, începe sa arate mai multa constientizare emotionala. Starea emotionala devine o parte din ce în ce mai importanta a procesului decizional. Desi societatea actuala doreste si vrea sa observe personalitati histrionice la televizor, oamenii nu se simt întotdeauna la fel de confortabil cu acel nivel emotional în vietile lor private.

În editia IV a „Manualului de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale” ca un tipar generalizat al unor manifestari emotionale excesive, menite sa atraga atentia.

Daca tindeti spre dramatism, punctele voastre forte dominante pot fi: sarm personal si charisma; atentie adecvata acordata aparitiei si tinutei voastre; abilitatea de a distra; tendinta catre expansivitate emotionala si afectiune fizica.

Egocentric

De regula, oamenii narcisisti sunt orientati asupra scopului si sunt ambitiosi. Ei sunt lideri charismatici si inspira în altii maretia. Sunt politicieni si staruri de cinema, scriitori si directori generali.

Pentru oamenii egocentrici, provocarea este sa gaseasca o modalitate de a-si echilibra egocentrismul si tendinta introvertita prin empatie si grija fata de ceilalti. Totusi, deoarece persoanele egocentrice au un simt al sinelui foarte puternic, rareori se lasa prinsi într-o criza de identitate sau sufera îndoieli existentiale.

Tulburarea de personalitate narcisista presupune „un simt exacerbat al propriei importante”, preocupare fata de „fanteziile succesului nelimitat”, credinta persoanei respective ca este speciala sau unica, tendinta de a-i exploata pe ceilalti si nevoia de admiratie excesiva.

Trebuie înteles ca narcisistii patologici sunt complet rupti de realitate. Ei vor si se asteapta sa fie recunoscuti pentru maretia lor, chiar înainte de a fi avut vreo realizare.

Punctele forte ale unei persoane egocentrice sunt: abilitatea de a-i convinge pe ceilalti; forta interioara; rezilienta; stima de sine; imaginea corporala sanatoasa; leadership strategic; calm sub presiune.

Hiperenergic

În „Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale”, hipomania este definita ca o perioada distincta a unei dispozitii anormal de exaltate, expansive sau iritabile, ce dureaza cel putin patru zile. Pentru a fi hipomaniacal, dispozitia si comportamentul unui om în acea perioada de timp trebuie sa fie total diferite de starea sa normala.

Când Virginia Woolf era „maniacala”, potrivit sotului ei, Leonard, „vorbea aproape fara oprire timp de doua sau trei zile, fara a mai acorda nicio atentie nimanui din încapere si la nimic din ceea ce i se spunea. În jur de o zi, ceea ce spunea era coerent; propozitiile însemnau ceva, desi aproape totul era teribil de nebunesc. Apoi, treptat, totul devenea incoerent, un simplu amestec de cuvinte disociate.”

Tulburarea bipolara severa este una dintre afectiunile psihiatrice cel mai dificil de tinut sub control. Multi oameni se gândesc la tulburarea bipolara ca la o boala a artistului. Robert Burton spunea: „Toti poetii sunt nebuni.” Starea hiperenergica (nu mania totala) este extrem de productiva printre marii artisti si scriitori ai vremurilor de astazi. John Gartner a alcatuit o lista de personalitati maniacale sau bipolare din istoria SUA: Cristofor Columb (exploratorul care a pornit pe mare si a acostat în America); Alexander Hamilton (cel mai nestatornic si ambitios dintre parintii fondatori ai Americii); Andrew Carnegie (marele industrias si filantrop al Americii, care si-a asumat mereu riscuri); Familiile Selznick si Mayer (cele doua mari familii fondatoare ale Hollywoodului); Craig Venter (biolog si antreprenor, autorul primei secventieri a genomului uman).

Punctele forte dominante ale unui hiperenergic: împlinire; încredere; rezilienta; pofta de viata; entuziasm; creativitate; ambitie.

Magic

Autorul acestei carti spune ca, dintre toate cele opt trasaturi, cea „magica” este cel mai dificil de înteles si explicat, dar, de asemenea, una dintre cele mai interesante si mai importante.

Un exemplu de gândire magica, prezentat în carte, îl are în vedere pe Benjamin Brafman, avocat care l-a reprezentat pe Sean Combs (cunoscut ca P. Diddy) într-un proces din 2001, în care rapperul american era judecat pentru port ilegal de arma. În timpul procesului, avocatul a purtat o „bendel” (bratara evreiasca despre care se crede ca te scapa de deochi). Brafman a câstigat procesul si, din acea zi, desi nu crede în superstitii, nu a mai dat-o jos niciodata.

Stigmatul asupra celor care sufera de schizofrenie este înrautatit de perceptia ca aceasta ar fi o boala violenta. Aceasta perceptie ar putea sa fi aparut din filme, seriale sau romane, acolo unde erau create personaje al caror delir paranoic îi face sa actioneze violent.

Aspectele pozitive ale trasaturii magice sunt: imaginatia; inteligenta; intuitia; credinta.

Dr. Dale Archer: „Daca ai învatat un lucru din aceasta carte, sper sa fie acela ca pentru cei mai multi dintre noi o buna sanatate psihica vine din acceptarea a ceea ce suntem, în fiecare domeniu al vietii noastre. Ar trebui sa stii pâna acum ce trasaturi de personalitate sunt dominante în cazul tau si al celor dragi tie. Sper, de asemenea, ca întelegi cum te va ajuta amplificarea acelor trasaturi – si a punctelor forte dominante care le însotesc – sa duci o viata mai fericita si mai împlinita.”

Library Journal: „În aceasta carte extraordinara, Archer provoaca gândirea convetionala...Examineaza nivelul fundamental al trasaturilor de personalitate aratând cum aceste trasaturi nu sunt doar prezente sau absente, ci se manifesta de-a lungul unui continuum.”

Publisher's Weekly: „Cu abordarea sa noua si ideile interesante, Archer aduce în sfera normalului niste trasaturi de personalitate considerate prea des ca fiind patologice.”

Ce parere ai despre cartea "Cine a zis sa fii normal. Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional" ?

Cine a cumparat Cine a zis sa fii normal. Afla cum ceea ce te face diferit te poate face exceptional, a mai cumparat si:
Traieste cu pasiune
Keith Abraham
Partea luminoasa a partii intunecate
Todd Kashdan, Robert Biswas-Diener
Cum cresc baietii
Felicity Brooks
Statut si anxietate
Alain de Botton
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
Cristalul eteric. Al treilea tunel
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE