Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Chiar inainte de fericire

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
COLECTIA SAPIENS
AVENTURA SI CUNOASTERE
ARTA STAPANIRII
HARTILOR MENTALE
Aboneaza-te la newsletter
Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989
Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989
Editura: Cetatea de Scaun
Data aparitiei: 2014
Numar de pagini: 302
Autor(i): Viorel Domenico
Editura: Cetatea de Scaun
Colectia:

O noua editie a acestei lucrari este mai multe decât binevenita doar daca luam în considerare numarul foarte mari de citari în literatura de specialitate în conditiile în care volumul s-a epuizat la scurt timp dupa aparitie fara a mai fi fost editat. Lucrarea semnata de Viorel Domenico a reprezentat ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989

Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989

O noua editie a acestei lucrari este mai multe decât binevenita doar daca luam în considerare numarul foarte mari de citari în literatura de specialitate în conditiile în care volumul s-a epuizat la scurt timp dupa aparitie fara a mai fi fost editat. Lucrarea semnata de Viorel Domenico a reprezentat unul dintre primele demersuri temeinice de deslusire a necunoscutelor evenimentelor din decembrie 1989, concentrându-se asupra scurtului interval de timp petrecut de N. Ceausescu în garnizoana din Târgoviste.

Captivitatea lui N. Ceausescu la Târgoviste între 22-25 decembrie 1989 a reprezentat subiectul a numeroase controverse, lamurite pâna în prezent doar partial. Printre acestea putem mentiona de pilda pretinsa tentativa de asasinare a acestuia prin otravire, precum si îndemnurile pe care comandantul garnizoanei sustine ca le-a primit de la diversi factori de raspundere din capitala pentru asasinarea sotilor Ceausescu.

Multe din aceste aspecte pot fi foarte greu lamurite pe baza arhivelor, având în vedere faptul ca este putin probabil ca ele sa fi reprezentat subiectul unor consemnari scrise de orice fel. În aceste conditii, relatarile martorilor oculari, impresiile si marturiile acestora, mai ales atunci când sunt coroborate între ele sau cu putinele înregistrari documentare care se pot identifica, joaca un rol important în elaborarea unei naratiuni coerente a evenimentelor, cât mai apropiata de realitate

În acest caz, istoria orala reprezinta de departe principalul izvor aflat la îndemâna istoricului. Daca în primii ani care au urmat evenimentelor din decembrie 1989, relatarile au fost putine si îndoielnice în acuratetea lor, fiind puternic afectate de subiectivismul care domnea în mediile publicistice sub impactul evenimentelor, dupa un deceniu – cu referire la data primei aparitii a acestei carti – atmosfera cunoscuse schimbari semnificative. Acestea au permis consemnarea primelor marturii orale privind evenimentele, cu detasarea pe care o permitea timpul trecut.

Interviul realizat de autor cu Andrei Kemenici, comandantul garnizoanei din Târgoviste, a reprezentat unul dintre primele demersuri consistente de elucidare a cronologiei celor trei zile petrecute de N. Ceausescu la Târgoviste, introducând în circuitul public si stiintific marturiile celui care a fost direct raspunzator de soarta sotilor Ceausescu timp de trei zile.

Cronologia întocmita de autor reprezinta de asemenea un instrument util de lucru, în ciuda completarilor pe care cercetarile ultimilor ani le pot aduce. În cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 asadar, lucrarea lui Viorel Domenico reprezinta o contributie esentiala careia cei 15 ani trecuti de la prima aparitie nu i-au diminuat valoarea ci, din contra, impun reeditarea sa ca o necesitate.

Cezar Stanciu, 11.10.2014

*****

E o carte care merita din plin aprecierea de tragedie shakespeariana. Din filele ei se contureaza, în persoana lui Ceausescu, un personaj inventat de Shakespeare. Numai ca, spre deosebire de eroii shakespea­rieni, Ceausescu nu e o inventie scriitoriceasca. E un personaj real. Cum reala e si tragedia sa shakespeariana. Tragedia celui atotpu­ternic pâna mai ieri, azi trântit de destin la nivelul de om tratat ca un borfas de rând, e tragedia celui care, desi obsedat de tradatori, ne sesizeaza tocmai pe cel care-l tradase. Din acest punct de vedere, cartea pe care o aveti sub ochi trebuie citita, nu fara o anume tulburare, de toti cei pe care destinul îi aduce în vârf. I-as avertiza ca destinul te poate aduce, la un moment dat, din înaltimea în care te-a suit, pe podelele pe care s-a zvârcolit, în ultimele sale zile, Ceausescu.

(Ion CRISTOIU)

Ce parere ai despre cartea "Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989" ?

Cine a cumparat Ceausescu la Targoviste. 22-25 decembrie 1989, a mai cumparat si:
Invata sa scrii cu Tom si Jerry
Autor
Odiseea. Peripetiile lui Ulise
Mituri si Legende
Sase palarii ganditoare
Edward de Bono
Rudolf Steiner si Intemeierea Noilor Misterii
Sergej Prokofieff
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE