Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Cavalerul resemnarii
Cavalerul resemnarii
Editura: Vremea
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 200
Autor(i): Horia Vintila
Editura: Vremea
Colectia: Cartea Exilului
Disponibilitate: In stoc

Vintila Horia este singurul scriitor român care a obtinut premiul Goncourt, pentru romanul "Dumnezeu s-a nascut în exil".

Cavalerul resemnarii ne poarta prin spatii în acelasi timp simbolice si reale, un colt de Valahie inspirat din realitate si totodata abstract, purtând însemnele patriei dupa care tânjeste exilatul, un teritoriu al puritatii, ...
Pret: 29,00 lei
buc.
CARTI » Beletristica » Cavalerul resemnarii

Cavalerul resemnarii

Vintila Horia este singurul scriitor român care a obtinut premiul Goncourt, pentru romanul "Dumnezeu s-a nascut în exil".

Cavalerul resemnarii ne poarta prin spatii în acelasi timp simbolice si reale, un colt de Valahie inspirat din realitate si totodata abstract, purtând însemnele patriei dupa care tânjeste exilatul, un teritoriu al puritatii, al padurilor vesnic verzi si al muntilor, precum si printr-o Venetie care pune mai presus de orice frumosul si seductia, alaturându-le însa unei coruptii profunde, unui putregai interior atotstapânitor.

Timpul actiunii are de asemenea valente ale realului, este epoca evului mediu, dar este si o picatura de timp cristalizat din istoria umanitatii, în care personajele si pasiunile sunt prinse în vesnicie ca insectele într-un chihlimbar limpede.

În acest context se desfasoara doua povesti de dragoste, lupta unui popor pentru înlaturarea jugului otoman, bataliile interioare ale unui voievod în cautarea identitatii si a armoniei, calatoria sa printr-o Europa sfâsiata de conflicte si de intrigi.

Roman istoric, roman de dragoste, roman filozofic, splendid tradus din franceza de Ileana Cantuniari, Cavalerul resemnarii constituie o lectura care îmbogateste mintea si farmeca sufletul. O capodopera.

„Am fost sfatuit sa scriu o carte pentru a explica si a justifica anumite articole publicate în România acum douazeci si cinci de ani si care au stârnit acea penibila campanie de presa. Nu am facut-o, caci nu am nimic de explicat si nimic de justificat. Eu sunt cartile mele. Restul este literatura.”

Vintila HORIA

„Romanul Cavalerul resemnarii se înscrie în cadrul uneia dintre tendintele cele mai interesante si înnoitoare ale prozei secolului al XX-lea, tendinta marcata de o serie de romane (Kafka, Musil, Broch, Joyce sau Mann) în care se suprapun interogatia existentiala si aceea sociala sau istorica. În centrul romanului sta constiinta personajului, transformata într-o perspectiva din care romancierul studiaza realitatea pe care vrea sa o prezinte.”

Monica NEDELCU

Universitatea Complutense – Madrid

„De-a lungul romanului, padurea valaha, reduta a libertatii si spatiu al suferintei, se transforma într-un simbol al razvratirii, al nadejdii si al înnoirii. „Padurea voastra este acum singura nadejde a celor înrobiti, stiati asta?", îl întreaba calugarul Joaquin Cordero pe Radu-Negru, în momentul în care îi reda libertatea cu riscul propriei sale vieti.”

Monica NEDELCU

Universitatea Complutense – Madrid

„O atrase usor catre el. Ea îi cauta gura cu o violenta deznadajduita, aproape copilaroasa, care-l cufunda din nou în trecut. Ca si el, ea era alcatuita din amintiri, doar amintiri, si asta era nimica toata în fata singuratatii nesfârsite care-i astepta.

Îl întreba, câteva ceasuri mai târziu, atâtând focul aproape stins:

– De ce ne-am nascut aici?

Dadu din umeri si îsi aminti de Batrân, care îsi pusese probabil aceeasi întrebare, în noaptea aceea pe colina, înainte de a-si înalta ochii spre cer si de a scoate acel tipat de neputinta care îi sfâsiase sufletul.”`

Despre autor:

Prea putin cunoscut în propria sa tara, în spatiul culturii universale scriitorul este recunoscut ca un creator important al secolului XX.

Desi respectat pretutindeni în lume pentru opera sa complexa si vasta, Vintila Horia este demonizat cu staruinta în România, pe motivul unor nefericite articole scrise în tinerete, pe care însusi autorul lor le-a renegat.

Condamnat în 1946 de un „tribunal al poporului” drept „criminal de razboi” – pentru scrierea acestor articole, victima a unei campanii dezlantuite duse de propriii concetateni împotriva lui în momentul atribuirii premiului Goncourt, trecut în vesnicie fara sa-si fi putut revedea tara careia i-a dedicat din departare o dragoste fierbinte, Vintila Horia îsi poarta si dupa moarte povara destinului care i-a harazit sa aiba parte de admiratia întregii lumi… dar mai putin de cea a celor de-acasa. Paradoxul situatiei în care este pus Vintila Horia, ca scriitor si ca om, reiese clar dintr-un simplu exemplu dat de doua citate din Wikipedia:

"Vintila Horia, care nu a omorât pe nimeni si care se face vinovat de un numar de articole scrise la vârsta de 22-26 ani, cu lipsa de judecata a tineretii, într-un climat politic european care poate explica aceasta greseala – pe care scriitorul a regretat-o în scris de numeroase ori – este prezentat azi în Wikipedia în limba engleza ca scriitor român laureat al premiului Goncourt si criminal de razboi condamnat.

I.V. Stalin, care se face direct vinovat de genocidul a peste 20 de milioane de oameni, de sprijinirea ascensiunii lui Hitler si de înrobirea unui numar de popoare, este prezentat tot azi de aceeasi Wikipedia ca liderul Uniunii Sovietice de la mijlocul anilor ’20 pâna la moartea sa în 1953.

Editura Vremea a început seria de autor Vintila Horia cu Memoriile unui fost sagetator, jurnal inedit, publicat în 2015, cu sprijinul lui Cristian Badilita, cunoscut eseist, patrolog, traducator, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la nasterea scriitorului.

Superba scriere literara si pretios document istoric, Memoriile au fost urmate de antologia de eseuri În cautarea omului total. Mostenirea literara si spirituala a lui Vintila Horia. Actele colocviului „Vintila Horia, o suta de ani de la nastere”. Substantialele contributii la cunoasterea operei lui Vintila Horia au fost aduse de numeroase personalitati ale culturii românesti, cu ocazia colocviului organizat la Biblioteca Aman din Craiova, prin grija directorului Lucian Dindirica.

A treia carte din serie este Cavalerul resemnarii, cel de al doilea roman din „Ciclul exilului”, dupa Dumnezeu s-a nascut în exil.

Ce parere ai despre cartea "Cavalerul resemnarii" ?

Cine a cumparat Cavalerul resemnarii, a mai cumparat si:
Rendez-vous cu Rama
Arthur C. Clarke
Alb infinit
Ken Follett
Circe
Madeline Miller
Cerul rosu al amiezii
Simon Sebag Montefiore
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE