Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Fantanile tacerii

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Cartile Getilor
Cartile Getilor
Editura: Uranus
Data aparitiei: 2017
Numar de pagini: 360
Autor(i): Nicolo Zeno
Editura: Uranus
Colectia: Istoria Pierduta a Dacilor
Disponibilitate: In stoc

Cartea lui Nicolo Zeno este cel mai important izvor istoric narativ privind istoria geto-gotilor de la lordanes incoace, necunoscut pana la ora actuala de absolut nici un istoric roman

Pe baza unor documente anterioare scrierii bibliei, el impinge genealogia getilor in vremurile de inceput ale omenirii si arata cum acestia provin ...
Pret: 55,00 lei
buc.
CARTI » Istorie » Cartile Getilor

Cartile Getilor

Cartea lui Nicolo Zeno este cel mai important izvor istoric narativ privind istoria geto-gotilor de la lordanes incoace, necunoscut pana la ora actuala de absolut nici un istoric roman

Pe baza unor documente anterioare scrierii bibliei, el impinge genealogia getilor in vremurile de inceput ale omenirii si arata cum acestia provin din descendentii lui Noe.

Urmarindu-le parcursul pe fagasul istoriei universale, Nicolo Zeno subliniaza rolul primordial al getilor si al ramurilor lor etnice la toate etapele care au marcat istoria umanitatii, cuprinzand legendele biblice si mitologice si istoria antica timpurie cand, in mod practic, au hotarat destinul Imperiului Roman de Apus si configuratia europeana de mai tarziu.

Sursele sale cuprind scrieri vechi la care a avut acces gratie unei biblioteci impresionante si arhivei propriei familii cu o antichitate de peste un mileniu. Sunt multe lamuriri si corectii pe care Nicolo Zeno le face istoriei atat celei vechi , cat si celei mai timpurii, adica pina la sfarsitul mileniului 1 d.Hr.. ln istoria antica, Zeno remarca denaturarile produse de greci care si-au insusit multe din faptele care nu le apartineau, iar referitor la istoria timpurie deonstreaza ca intre geti, daci si goti sau valahi nu este nici o deosebire.

O spune in mod explicit si cu autoritate. De asemenea, nu vorbeste deloc de vreun amestec intre geti si romani, de vreo politica de asimilare etnica sau lingvistica. Interesele si divergentele "barbarilor" geti erau prea de evidente in raport cu cele ale romanilor, ca sa poata fi cumva amestecate.

Fragment: Cartea a doua: Despre Masageti

La putin dupa aceste fapte, Xerxes - devenit ulterior regele Persiei, a intrat în Europa cu o armata despre care se spune ca era atât de mare, încât atunci când miile de razboinici poposeau pentru a bea, râurile si lacurile se secau, iar corabiile pe care le aveau cu ei acopereau suprafetele marilor.

Acesta s-a gândit sa supuna mai întâi Grecia, pentru a-i cuceri apoi mai usor pe sciti; si cum deseori se întâmpla ca planurile sa nu aiba si succes, dupa ce si-a împins miile de oameni, multele nave si multele arme înainte, s-a temut ca grecii sa nu distruga podul din Abydos (Avido, oras pe tarmurile Helespontului n. t.) si sa-l blocheze astfel în Europa, asa ca a fugit în Asia. Nu cred sa mai existe în vreo istorie vreo fapta mai notabila decât cele ale lui Xerxes si ale tatalui sau Darius.

A mai fost faimoasa si cea a lui Alexandru Macedon, fiul regelui Filip - care a domnit în anul 1950 dupa Potop. Prin casatoria sa cu Medopa, vaduva regelui Gotila al getilor, a devenit prietenul acestora, dar pentru ca a ramas fara bani, a hotarât sa atace orasul Udisitana, pe care Ptolemeu îl numeste Suditana si care se afla în Mezia Inferioara, pe malurile Dunarii, nu departe de orasul Tomiris (Tomis n. t.), la 54° latitudine si 46° longitudine.

Presimtind venirea sa si fara a se teme de a-i pierde prietenia, getii si i-au trimis în întâmpinare pe sacerdotii lor - numiti Pii. Imbracati în tunici de in albe, lungi pâna la glezne si acompaniati de ceterele si timpanele lor si de diverse alte instrumente, rugându-se Iui Zamolxis pentru sanatatea macedonenilor, i-au înduiosat atât de mult pe acestia, încât au hotarât sa anuleze atacul si le-au si eliberat prizonierii pe care îi luasera în diverse sate.

Moartea lui Filip îl va ridica la tron pe fiul sau Alexandru care, datorita victoriilor obtinute a fost numit cel Mare. El a învins si a subjugat aproape întregul Orient, i-a domolit pe geti în încercarile lor de a face noi cuceriri, dar dupa disparitia lui, imperiul s-a divizat, iar Perdica a devenit rege al Macedoniei.

Vazând fortele lor dispersate în atâtea principate, getii s-au pregatit de razboi si s-au îndreptat spre Macedonia cu 150. 000 de luptatori, condusi de Sitalces, regele si capitanul lor, sub comanda caruia au pradat si au distrus toate acele provincii Macedonenii care se aflau în plin razboi civil nu s-au putut apara si astfel getii, negasind niciun fel de rezistenta si neavând niciun fel de pierdere, s-au întors acasa încarcati de prada.

Dupa disparitia lui Sitalces, în fruntea getilor a venit Burebista, în vremea caruia a aparut si Deceneu, considerat al doilea întelept al getilor, iar în aceasta perioada, Roma era condusa de dictatorul Sylla. Acest Deceneu a fost foarte stimat de regele getilor, sfaturile sale devenind calauza pentru el.

A început sa corecteze legile lui Zamolxis, facând parca uitata antichitatea lor si a adaugat altele noi; a initiat ceremonialele sacre, i-a ales dintre oameni pe cei mai dotati si i-a consacrat sacerdoti ai unei noi credinte. Pe acestia i-a numit pileati iar pe cei din popor capeluti, poate pentru ca unii nu aveau par, iar altii da. Cu aceste regulamente i-a condus pe geti la cel mai înalt nivel de trai, la cele mai extraordinare obiceiuri.

stiind ca armele reprezinta nervul imperiilor, le-a dispus practicarea exercitiilor militare si, alaturi de disciplina, le va insufla veneratia pentru marile nume ale strabunilor lor si-i va pregati din nou pentru cucerirea intregii Scitii.
Carti scrise de acelasi autor:
Nicolo Zeno - Cartile Getilor

Ce parere ai despre cartea "Cartile Getilor" ?

Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE