Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Cartea paganului si a celor trei intelepti
Cartea paganului si a celor trei intelepti
Editura: Meronia
Data aparitiei: 2012
Numar de pagini: 272
Autor(i): Raimundus Lullus
Editura: Meronia

Doctor Illuminatus, Ramon Llull (1232-1316) a fost o personalitate unica printre intelectualii europeni ai vremii. Pentru el, credinta crestina trebuie propusa cu armele ratiunii si rationamentului, nu prin forta sau prin cucerire.

În Llull triumfa ratiunea iluminata de credinta si credinta iluminata de ratiune, potrivit aforismului Sfântului Anselm: Intellectus quaerens fidem, ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » Cartea paganului si a celor trei intelepti

Cartea paganului si a celor trei intelepti

Doctor Illuminatus, Ramon Llull (1232-1316) a fost o personalitate unica printre intelectualii europeni ai vremii. Pentru el, credinta crestina trebuie propusa cu armele ratiunii si rationamentului, nu prin forta sau prin cucerire.

În Llull triumfa ratiunea iluminata de credinta si credinta iluminata de ratiune, potrivit aforismului Sfântului Anselm: Intellectus quaerens fidem, fides quaerens intellectum. Credinta, însa, nu este pentru Llull o afirmare fideista generica, ci o marturisire reala a lui Dumnezeu Întreit, a Tatalui, Fiului si Sfântului Duh: un singur Dumnezeu în trei persoane.

Aceasta marturisire nu se bazeaza pe un sistem de autoritati - pe care îl accepta doar cei ce apartin unei anumite credinte - ci pe ratiuni necesare, pe dragostea pentru adevar si pe forta adevarului. Evreii, crestinii si musulmanii cred într-un Dumnezeu unic, dar trebuie aratata nobletea viziunii crestine asupra lui Dumnezeu.

La aceasta viziune se ajunge prin folosirea corecta a ratiunii care devine, în ultima instanta, un dar divin ce permite oricarei fiinte umane sa ajunga la cunoasterea adevarului. Nu este vorba de „credinta pur si simplu”, ci de „credinta prin întelegere”.

În felul acesta, crede Llull, nimeni nu va parasi credinta în Domnul Iisus Hristos, iar credinta nu va parasi pe nimeni. Mai mult, credinta, fecundata de dragoste, va deveni centrul si motorul vietii.

Traducerea româneasca a  lucrarii Llibre del gentil i els tres savis (Cartea pagânului si a celor trei întelepti) va arata cititorilor ca Llull se situeaza într-un registru diferit de cel al Sfântului Toma, ca este un exponent al adevarurilor credintei crestine, dar si un gânditor convins de importanta vitala a dialogului intelectual cu evreii si musulmanii.

La sfârsitul cartii, „gentilul”, adica pagânul, care asculta argumentele celor trei învatati (evreu, crestin si musulman), va obtine lumina asupra a ceea ce cauta si se va fi confruntat cu întrebarea despre adevar.

Armand Puig i Tàrrech
Decanul Facultatii de Teologie a Catalunyei, Barcelona

Carti scrise de acelasi autor:
Raimundus Lullus - Ars brevis (apare in curand - solicita acest produs)
Raimundus Lullus - Cartea paganului si a celor trei intelepti (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Cartea paganului si a celor trei intelepti" ?

Cine a cumparat Cartea paganului si a celor trei intelepti, a mai cumparat si:
Hiroshima dragostea mea
Marguerite Duras
Cinder. Seria Cronicile lunare 1
Marissa Meyer
Uniunea Europeana sau Marea amagire. Istoria secreta a constructiei europene
Christopher Booker, Richard North
Istoria omenirii
Autor
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE