Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Misterul din Bucegi, pachet 7 volume

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZARI
OFERTE SPECIALE
COLECŢII ŞI PACHETE
SERIA NEAGRĂ de
ROMANE POLIȚISTE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Bhagavad Gita
Bhagavad Gita
Editura: Herald
Data aparitiei: 2015
Numar de pagini: 304
Autor(i): Bhagavad Gita
Editura: Herald
Colectia: Princeps

Bhagavad-Gita reprezinta cea mai cuprinzatoare sinteza a spiritualitatii indiene, in care sunt asimilate teze foarte diferite, cum ar fi transcendentalismul monist upanisadic, dualismul Samkya, teismul de tip devotional si tehnicile spirituale yoga.

Intregul poem Bhagavad-Gita apare ca un amestec antinomic de reprezentari arhaice, uneori naive, si de rafinate solutii in problema optiunii ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » Bhagavad Gita

Bhagavad Gita

Bhagavad-Gita reprezinta cea mai cuprinzatoare sinteza a spiritualitatii indiene, in care sunt asimilate teze foarte diferite, cum ar fi transcendentalismul monist upanisadic, dualismul Samkya, teismul de tip devotional si tehnicile spirituale yoga.

Intregul poem Bhagavad-Gita apare ca un amestec antinomic de reprezentari arhaice, uneori naive, si de rafinate solutii in problema optiunii si a libertatii.

Bhagavad-Gita a integrat toate modalitatile de transcendere a actului si ale constiintei fenomenale; asezand lucid si deliberat formulele ritualiste ale lumii arhaice alaturi de doctele formule de alienare ale constiintei, ea a reusit sa decanteze astfel esenta lor comuna si semnificatia lor universala, desprinsa de contextul cultural care le-a facut posibile.

De aceea ar fi greu sa admitem ca textul marcheaza numai un moment sincretist; el este mai mult decat atat: un moment de lucida analiza aspirand la descoperirea functiei comune in pluralitatea experientelor spirituale indiene.

Dincolo de continutul sau filosofic, poemul este incarcat de o maretie si o fascinatie ce tin de esenta sa dramatica.

(Sergiu Al-George)

Literatura sapientiala hindusa reprezinta un inepuizabil izvor de spiritualitate. Printre aceste texte fundamentale se numara si Bhagavad-Gita sau "Cintecul celui Preafericit" (ori, daca preferati, "Cintarea Domnului").

Bhagavad-Gita constituie partea centrala a marelui poem epic sanskrit Mahabharata, redactat intre secolele V si II i. Hr.. Text de capatii al hinduismului, Mahabharata este considerat drept un compendiu genial al intregii doctrine vedice, fiind structurat in 18 sectiuni.

Bhagavad-Gita nareaza faptele de glorie ale razboiului dintre fiii regelui Pandu si razboinicii Kauravas.

Pe cimpul de bataie de la Kurukshetra, printii Arjuna si Bhagavat sint pregatiti sa-si conduca ostile in batalie. Arjuna (incarnare a lui Krishna) ii zareste insa incolonati in armata adversa pe multi din familia sa, de unde si o apasata dilema morala. Krishna, al optulea avatar al zeului Vishnu (manifestare a principului Brahman), trebuie sa-l infrunte pe printul Arjuna, cel care se indoieste insa de morala care-i dicteaza sa-si atace rudele incolonate sub stindardul lui Kaurava.

Dincolo de poveste, poemul ca atare, structurat in 700 de distihuri, confera temeiul filosofiei si practicii Hatha Yoga, cea mai raspindita forma a disciplinei yoga in Occident.

Potrivit marelui orientalist roman Sergiu Al-George, Bhagavad-Gita reprezinta "cea mai cuprinzatoare sinteza a spiritualitatii indiene, in care sint asimilate teze foarte diferite, cum ar fi transcedentalismul monist upanisadic (preluat ulterior de Vedanta), dualismul Samkya), teismul de tip devotional si tehnicile spirituale yoga; intregul poem apare ca un amestec antinomic de reprezentari arhaice, uneori naive, si de rafinate solutii in problema optiunii si a libertatii".

Oricum, sa subliniem faptul ca scolile gimnasticii spirituale yoghine datoreaza imens acestui poem mistic, care a vulgarizat prescriptiile si principiile acestei filosofii sapientiale intr-o limba poetica fara cusur, transfigurind in cheie universala liniamentele spiritualitatii hinduse

Valentin Protopopescu

Carti scrise de acelasi autor:
Bhagavad Gita - Bhagavad Gita (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Bhagavad Gita" ?

Cine a cumparat Bhagavad Gita, a mai cumparat si:
Principiul 80.20. Cum sa obtii mai mult cu mai putin
Richard Koch
Teoria existentei lui Dumnezeu
Bernard Haisch
Mama si copilul
Emil Capraru, Herta Capraru
Berlin Noir. Criminalul din umbra
Philip Kerr
Abonare newsletter
	
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
Pericolele nebanuite ale campurilor electromagnetice 5G
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE