Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Economia in vremea coronavirusului

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂŢI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20 VANZĂRI
OFERTE SPECIALE,
COLECŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRŢI
ÎN PREGĂTIRE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Asa s-a nascut omul nou
Asa s-a nascut omul nou
Editura: Compania
Data aparitiei: 2012
Numar de pagini: 704
Autor(i): Dorin-Liviu Bitfoi
Editura: Compania
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

O tragedie moderna cu roluri gata scrise : premiera în 1944, ultima reprezentatie de gala în 1964.

La mijloc, un deceniu de iad. Tara jefuita, sfidata, înjosita.

Popor înfometat, întemnitat, torturat, deportat. Nationalizare, stabilizare, îndoctrinare.

Propaganda si militie. Securitate si cenzura. Cartele, bonuri, formulare.

Justitie a Partidului, Biserica a statului, economie a ...

Pret: 65,00 lei
buc.
CARTI » Istorie, Sociologie, Stiinte politice » Asa s-a nascut omul nou

Asa s-a nascut omul nou

O tragedie moderna cu roluri gata scrise : premiera în 1944, ultima reprezentatie de gala în 1964.

La mijloc, un deceniu de iad. Tara jefuita, sfidata, înjosita.

Popor înfometat, întemnitat, torturat, deportat. Nationalizare, stabilizare, îndoctrinare.

Propaganda si militie. Securitate si cenzura. Cartele, bonuri, formulare.

Justitie a Partidului, Biserica a statului, economie a activistilor. Rezultat : un regiment de potentati, armate de slugi.

O lume noua ratacind si azi în propria-i supravietuire.

Cum a fost posibil ? Asa !

Veti citi ca pe un roman o carte mare cum n-ati mai vazut dar mereu v-ati gândit ca ar trebui sa existe. Nu de alta, dar va întrebati din ce în ce mai des : cum de s-a ajuns aici ?! Simplu : pe calea viguros deschisa... în România anilor ’50 !

Si mai simplu spus : pâna acum a lipsit tabloul de ansamblu, onest alcatuit din « radiografii » ale tuturor domeniilor, si deci a lipsit tocmai imaginea de buldozer + malaxor + clocitoare + banda rulanta din care a rezultat... omul nou ! Acela care pare iresponsabil, incompetent, vorbaret beutor de bere si mâncator de mici, impostor de lux si hot la drumul mare.

Ce am primit în schimb în ultimii 23 de ani ? Pai, de pilda, relatari sobre si demne, adesea exacte, ale marilor momente politice din intervalul ’44-’64. Nu am vazut însa niciodata de aproape, ca aici, stupizenia si bâlbâiala la vârf, perfecta cunostinta a conducatorilor despre jalnica stare a natiunii si neputinta lor de a face minunile promise agitatoric.

Am putut citi amintiri cutremuratoare din puscarii sau studii tematice care lasau, inevitabil, impresia unui destin nenorocit sau a suferintei unui segment, iar nu pe aceea a unei vaste operatiuni de distrugere si terorizare, arborescenta, organizata în detaliu si alimentata grijuliu etapa cu etapa.

Ne-am delectat cu memoriile unor insi de buna sau de rea credinta, mai talentati sau mai terni, mândri ca « s-au strecurat » prin « anii grei », care, oricum ai lua-o, le zâmbesc din departare, caci au fost anii tineretii lor, valoare indiscutabila.

Fireste, preocuparea lor în astfel de pagini nu era aceea de a analiza degradarea sistematica a justitiei, nici îndoctrinarea în forta a populatiei, nici canalizarea selectiei de cadre spre ce se putea gasi mai servil, mai amarât si mai primitiv, nici saracirea programata prin nationalizari si stabilizari.
Si tot asa.

Pâna la urma, important era ca, în toate rapoartele de dupa ’89, accentele de oroare sa se deplaseze de pe crucialul


deceniu sase pe epoci mai recente, mai aerisite, în care mizeria sociala, politica, economica si culturala sa poata fi atribuita unor trepadusi nevrednici, unor fiinte « fara trasaturi » slujind absurditatile ce emana de la un nedemn si inept cuplu prezidential – în plus, executat, deci aflat în pace cu istoria personala, nationala si universala.

De ce oare un asemenea hocus-pocus ? De groaza unui decont, unul temut ca violent si radical. Groaza veche, racnita deja de anchetatorii din ’57 în urechea tinerilor care « se manifestasera » în 1956 : « Daca reusea contrarevolutia din Ungaria ? Ne-ati fi împuscat. »

Dar groaza neîntemeiata, caci, iata, nu asa functioneaza bucurestenii care o întâlnesc pe Ana Pauker, dizgratiata de regim, la « cumparaturi în mica piata din fata Operei […] Oamenii o invita galant sa nu stea la coada. […]

În sala de cinematograf, spectatorii asteapta mai întâi sa se ridice ea ». Si nu asa functioneaza românii în general – în ciuda sforaitoarelor teorii despre ura si razbunare care ne împuie urechile de câtiva ani buni, dar care n-au aratat cu degetul nici o victima.

Dar cum functioneaza românii ? Pai, chiar asa cum se vede deja din uluitoarea poveste a anilor ’50. Prea putin preocupati de otravita constiinta a vinei la cei cu adevarat vinovati.

Orientati spre reînnodarea traditiilor, spre salvarea prin educatie, spre reconstruirea elitelor autentice, scuturându-se, pe cât se poate pe nesimtite, de netoti, neobrazati, maimutoi trasi de sfori. Dornici sa se ridice din nou în picioare – prin ei însisi, prin copii, prin nepoti.

« Asa s-a nascut omul nou » sau cum a fost pusa România în genunchi în anii ’50 – o poveste cladita din mii de pagini de arhiva, carti, ziare, reviste, filme, marturii, note si rapoarte, scrisori, picturi si sculpturi, registre si reclame, cântece si epigrame, zornait de lanturi si clinchet de pahare. Un audit istoric si moral, o prefata necesara oricarui proiect.

Adina Keneres

Carti scrise de acelasi autor:
Dorin-Liviu Bitfoi - Asa s-a nascut omul nou

Ce parere ai despre cartea "Asa s-a nascut omul nou" ?

Cine a cumparat Asa s-a nascut omul nou, a mai cumparat si:
Istoria Imperiului Otoman
Lord Kinross
Istoria Artei
Ernst Gombrich
Amintiri despre viitor
Erich von Daniken
Sistemul ocult de dominare a lumii
Os. Kuhlen
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Cartea Saptamanii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE