Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Povestea originilor. O istorie mare a tuturor lucrurilor

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP VANZĂRI
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
EDIȚII DE COLECȚIE
CELE MAI FRUMOASE CĂRȚI
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
A trai pentru a-ti povesti viata
-10
A trai pentru a-ti povesti viata
Editura: RAO
Data aparitiei: 2014
Numar de pagini: 608
Autor(i): Gabriel Garcia Marquez
Editura: RAO
Colectia: Rao Clasic

Viata nu este ce ai trait, ci ce îti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti pentru a o povesti. (Gabriel Garcia Marquez)

Acest volum de memorii vine sa consfinteasca faptul ca aproape tot ce se stie despre Gabriel García Márquez provine din interviurile si din opera sa si sa ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » A trai pentru a-ti povesti viata

A trai pentru a-ti povesti viata

Viata nu este ce ai trait, ci ce îti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti pentru a o povesti. (Gabriel Garcia Marquez)

Acest volum de memorii vine sa consfinteasca faptul ca aproape tot ce se stie despre Gabriel García Márquez provine din interviurile si din opera sa si sa aduca marturii emotionante despre "viata secreta" a autorului caci, asa cum acesta se destainuie, "omul are trei vieti: viata publica, viata particulara si viata secreta, cea pe care o povestim cel mai adesea noi, scriitorii; toata viata mea este încifrata în romanele mele"

Iar cartea de fata ofera cu generozitate cifrul prin care cititorului îi este îngaduit sa patrunda în universul fascinant al creatiei marqueziene, ea putând sa poarte cu îndreptatire subtitlul Cum am devenit scriitor, fiindca în cele sase sute de pagini ale sale sunt incrustati pentru eternitate anii copilariei în casa bunicilor dinspre mama, adolescenta cu anii de liceu, tineretea cu studiile universitare, întrerupte, atunci când vocatia scrisului, manifestata de timpuriu, începe sa-i orienteze major existenta

Nu sunt uitati mai cu seama anii de cautari febrile, avatarurile vietii de ziarist sarac, care crede însa orbeste în steaua sa, precum si plasmuirea primelor povestiri si a celui dintâi roman, pâna la împlinirea vârstei de douazeci si sapte de ani, când pleaca în Europa în calitate de corespondent al ziarului El Espectador.

In cele peste 600 de pagini, Marquez isi descrie copilaria, adolescenta si o parte din tinerete.

Cartea începe cu un episod din tineretea autorului, pe la douãzeci de ani, când mama sa îl roagã sã o ajute sã vândã casa bãtrâneascã din Aracataca. Marquez era la acea vreme un rãtãcitor, tocmai abandonase studiile de drept si îsi petrecea timpul citind si scriind, fãrã sã fi stabilit ce fel de scriitor doreste sã fie. Cãlãtoria cãtre casa pe care o pãrãsise la vârsta de opt ani îi trezeste amintirile, inspiratia, indicându-i ce ar putea sã scrie despre ea si sugerându-i, într-un fel, si cum sã scrie

Marquez dã roatã amintirilor sale, concentrându-se asupra anilor în care a devenit scriitor, dar plonjând în anii copilãriei si ai tineretii pentru a prelua experientele care l-au influentat pe scriitorul ce urma sã devinã.

A trai pentru a-ti povesti viata este si o cronicã a familiei. Marquez descrie atmosfera în care creste, rudele si vecinii. De la tatãl sãu, telegrafistul, la hoarda în continuã crestere de rude, la mama sa (care îl pãrãseste în 2002, ca si cum ar fi pus punct cãrtii), la rudele mai îndepãrtate, fascinantul, si cu dragoste descris, clan.

Cartea este plinã de scurte portrete si schite, fiecare suficientã pentru a captura integral un caracter, asa cum este, de exemplu, neuitata paginã despre mãtusa oarbã pe care ne-o putem imagina perfect mergând prin casã si bazându-se doar pe mirosul ei pentru a se orienta. Mãrturiseste cã mãtusa murise când el avea numai doi ani, sugerând cã totul este memorie precoce dar si re-inventie lung exersatã, ce-l amãgeste chiar si pe autor cã se aflã în fata realitãtii. Totul se bazeazã pe povestile si legendele familiei pe care le ascultase si le reascultase si care se aflã la baza talentului sãu scriitoricesc.

Din paginile memoriilor transpare la tot pasul in mod navalnic exemplara vocatie de scriitor a lui Gabriel Garcia Marquez:" vocatia artistica, cea mai misterioasa dintre toate, careia ii consacri viata intreaga fara sa astepti nimic de la ea... pe care o porti inlauntrul tau de cand te nasti... asa cum este vocatia de preot.

In ziua in care am descoperit ca tot ceea ce imi placea cu adevarat era sa povestesc istorii, mi-am propus sa fac tot ce-mi sta in putinta spre a-mi implini aceasta dorinta. Mi-am spus: aceasta este vocatia mea. nimeni si nimic nu ma poate face sa ma consacru unei alte activitati."

Recomandare:

Vivir para contarla este mai mult decat o relatare de evenimente si amintiri aranjate intr-o carte. Marquez afirma inca prin motto-ul de la inceput ca viata nu este cea pe care ai trait-o, ci este aceea pe care iti amintesti ca ai trait-o. Timpul are darul de a deforma realitatea, care preia o aura mitica o data ce este vazuta prin ceata anilor. Astfel, autorul oscileaza in fluxul rememorarii, facand amestecuri intre amintiri diferite, ceea ce si da lucrarii stilul ei special.

De-a lungul acestui volum, artistul ne conduce prin universul unei copilarii emotionante, dezvaluind geneza si simbolurile din cateva dintre cele mai importante lucrari ale sale, precum Un veac de singuratate sau Dragostea in vremea holerei.

BookBlog, Alina Gogan
Carti scrise de acelasi autor:
Gabriel Garcia Marquez - A trai pentru a-ti povesti viata (apare in curand - solicita acest produs)
Gabriel Garcia Marquez - Povestea tarfelor mele triste
Gabriel Garcia Marquez - Toamna patriarhului
Gabriel Garcia Marquez - Un veac de singuratate
Gabriel Garcia Marquez - Despre dragoste si alti demoni
Gabriel Garcia Marquez - Dragostea in vremea holerei
Gabriel Garcia Marquez - Cronica unei morti anuntate
Gabriel Garcia Marquez - Generalul in labirintul sau
Gabriel Garcia Marquez - Douasprezece povestiri calatoare
Gabriel Garcia Marquez - Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet
Gabriel Garcia Marquez - Funeraliile Mamei Mari
Gabriel Garcia Marquez - Scandalul Secolului
Gabriel Garcia Marquez - Ceas rau (apare in curand - solicita acest produs)
Gabriel Garcia Marquez - Vijelia (apare in curand - solicita acest produs)
Gabriel Garcia Marquez - Colonelului n-are cine sa-i scrie (apare in curand - solicita acest produs)
Gabriel Garcia Marquez - N-am venit sa tin un discurs (apare in curand - solicita acest produs)

Comentarii primite de la cititori:

A trai pentru a-ti povesti viataCare este parerea ta despre carte?
30-9-2012
Antiteza a scris despre cartea A trai pentru a-ti povesti viata:
Premiul Nobel
Sunt si eu de acord ca Marquez este un scriitor care si-a meritat premiul Nobel, dar, dupa cateva premii ratate, Academia Suedeza si-a spalat pacatele acordand premiul li Mario Vargas Llosa
7-2-2010
Mihaela Nica a scris despre cartea A trai pentru a-ti povesti viata:
Tristetea mea e ca maestrul Márquez s-a oprit cu autobiografia la numai 30 ani. Era interesant sa stim ce a urmat si ce l-a mai zidit ca scriitor!
O carte sublima in care se simte maiestria scriitoriceasca, experienta si totodata respectul pentru cititor. De citit!!!
27-2-2009
eliza a scris despre cartea A trai pentru a-ti povesti viata:
Pacat ca Gabriel Garcia Marquez a decis sa nu mai publice nimic. Stiu ca are o varsta venerabila, dar este unul din ultimii mari maestrii. Marquez este ultimul scriitor care si-a luat premiul pe bune.
Cine a cumparat A trai pentru a-ti povesti viata, a mai cumparat si:
Topografie sacra in Mesoamerica. Tamoanchan si Tlalocan
Austin Lopez Alfredo
Tehnologie farmaceutica. Volumul 1
Dumitru Lupuleasa, Iuliana Popovici
Viata dintre vieti
Michael Newton
Magia viselor. Dictionar de mituri si simboluri onirice
Francesco Monte
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Pericolele nebanuite ale campurilor electromagnetice 5G
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii vol. 1-12
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE